Cestování na Slovensko komplikuje lockdown. Co byste měli vědět, než dorazíte na hranice

Slovenské hranice

Slovenské hranice Zdroj: profimedia.cz

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová při příjezdu do ÚVN.(Ilustrační foto)
Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová na návštěvě u prezidenta Miloše Zemana v ÚVN. (Ilustrační foto)
Tatry, Slovensko (Ilustrační snímek)
Tatry, Slovensko (Ilustrační snímek)
Tatry, Slovensko (Ilustrační snímek)
6
Fotogalerie

Epidemická situace se v posledních týdnech výrazně zhoršuje v řadě zemí. Velmi vážná situace je také na Slovensku, kde v posledních dnech přibývá více než 10 tisíc potvrzených případů covidu-19 za den. Slovensko už 25. listopadu 2021 vyhlásilo nouzový stav a zákaz vycházení, který by měl platit čtrnáct dní.

Symbolem aktuální krize se stal emotivní projev prezidentky Čaputové, která po návštěvě bratislavské nemocnice vyzvala slovenské obyvatele, aby přestali šířit dezinformace a začali více věřit odborníkům. Jaká opatření teď platí, jak nouzový stav a lockdown ovlivňují cestování do země i běžný život a na co byste si měli dát pozor? 

Mapa a statistiky nemoci covid-19 na Slovensku

Cestování na Slovensko a situace na hranicích

Pokud se chystáte na Slovensko, měli byste počítat s namátkovými kontrolami na hranicích. Proto nezapomeňte na všechny potřebné formuláře a potvrzení. V případě, že máte dokončené očkování proti nemoci covid-19, stačí jen vyplnit registrační formulář a připravit si potvrzení o vakcinaci. Slovensko při vstupu na své území neuznává PCR testy ani doklad o překonání onemocnění covid-19 v posledních šesti měsících jako potvrzení o bezinfekčnosti. Proto pro všechny neočkované osoby platí kromě povinnosti vyplnit formulář také nařízená domácí izolace. 

Domácí karanténu může ukončit negativní PCR test provedený nejdříve pátý den izolace. Bez testu karanténa končí po deseti dnech. Z této povinnosti existuje jen několik málo výjimek. Například pokud cestujete na pohřeb, bude vám kromě registrace stačit jen PCR test, který nesmí být starší 72 hodin. Stejné podmínky potom platí i pro přeshraniční pracovníky, jen v tomto případě se platnost testu prodlužuje na sedm dnů.

Je ovšem třeba počítat s tím, že v některých okresech mohou být podmínky přísnější a platnost testů se může zkracovat. Úplnou výjimku potom mají řidiči nákladní dopravy nebo osoby, které přes zemi pouze tranzitují. V takovém případě není nutná registrace ani očkování. Tranzit ovšem nesmí trvat déle než osm hodin a musí vést pouze po vyznačených trasách.

Jak probíhá návrat do České republiky? 

Protože Slovensko spadá podle Ministerstva zdravotnictví ČR od 1. listopadu 2021 do takzvané tmavě červené kategorie, tedy mezi země s velmi vysokým rizikem nákazy, je třeba dodržet několik pravidel i při návratu zpět do České republiky. Pokud máte dokončené očkování nebo jste prodělali covid-19, týká se vás pouze povinnost vyplnit příjezdový formulář

U neočkovaných osob je to kromě příjezdového formuláře ještě nutnost doložit svou bezinfekčnost testy. Při cestě veřejnou dopravou, tedy vlakem, autobusem nebo letadlem, bude potřeba jeden PCR test (ne starší 72 hodin), případně antigenní test (ne starší 24 hodin) už při vstupu do země. Další test je potom potřeba provést po příjezdu, a to nejdříve pátý a nejpozději sedmý den od vstupu do ČR. V tomto případě už se uznává jen PCR test. 

Jsou otevřené hotely a restaurace?

Na Slovensku platí do 9. prosince 2021 zákaz vycházení. Výjimku z tohoto zákazu přitom nemají ani osoby s dokončeným očkováním, platí pro ně tedy stejná pravidla jako pro neočkované. Mezi výjimky ze zákazu patří třeba cesta do školy a zaměstnání (zaměstnavatel ovšem musí vystavit potvrzení, že práci není možné vykonávat z domova), cesta na nákup nebo k lékaři, venčení zvířat, procházka s dítětem, cesta do zahraničí, provozování individuální sportovní aktivity (ovšem pouze v rámci okresu) nebo účast na svatbě či pohřbu.

Spolu s omezením pohybu došlo i k uzavření některých prodejen a služeb. Stále zůstávají otevřené restaurace, ovšem pouze na odběr jídla s sebou nebo doručení prostřednictvím donáškové služby. Otevřené jsou také prodejny potravin a dalších základních potřeb, pošty, banky, prádelny nebo třeba taxislužby.

Co lyžování, turistika a cesta na hory? 

Krátkodobé ubytování v hotelech a ubytovnách je možné, ovšem pouze pokud přicestujete za účelem podnikání, výkonu práce nebo návštěvy zdravotnického zařízení. V každém případě je třeba doložit svou bezinfekčnost očkováním, potvrzením o prodělání nemoci covid-19 v posledních 180 dnech nebo testem. PCR test nesmí být starší 72 hodin, antigenní test platí 48 hodin. 

V současné chvíli platí zákaz turistického ubytování a nefungují lanovky ani vleky. Od 25. listopadu došlo spolu s vyhlášením lockdownu také k pozastavení covid automatu, který ve standardním režimu určuje, která zařízení a služby (včetně lanovek a vleků) fungují nebo jaká se na ně vztahují omezení.

 Koronavirus: Varianta Omikron

Video placeholde
• Videohub