Demonstranti v Ostravě vyzvali ministra Vojtěcha k rezignaci. Vládu označili za nekompetentní

Lidé v Ostravě protestují proti chaotickému informování o koronaviru (20.7.2020)

Lidé v Ostravě protestují proti chaotickému informování o koronaviru (20.7.2020) Zdroj: ČTK / CTK / Ožana Jaroslav

Lidé v Ostravě protestují proti chaotickému informování o koronaviru (20.7.2020)
2
Fotogalerie

Protestující v Ostravě na pondělní demonstraci v některých projevech vyzvali k rezignaci ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO). Kritizují komunikaci vlády a krajské hygienické stanice při zavádění protikoronavirových opatření. Kabinet označují za nekompetentní. Varovali také před tím, že lidé v karanténě nebudou moci k volbám. Na Masarykově náměstí se podle odhadů sešlo ke dvěma tisícům lidí.

„Chceme kompetentní komunikaci od kompetentních lidí a ne tu blamáž, která se tady děje,“ řekl občanský aktivista Luděk Bajgar. „V tuto chvíli požadujeme demisi ministra zdravotnictví,“ dodal. Lidé jeho projev ocenili potleskem a skandováním „Demisi, demisi“. Vojtěch ale již dříve uvedl, že rezignovat nehodlá. V neděli naopak řekl, že by setrvání ve funkci měla zvážit ředitelka Krajské hygienické stanice v Ostravě Pavla Svrčinová.

Lidé se rozhodli vyjít do ulic poté, co KHS v pátek zpřísnila opatření související s pandemií koronaviru, mimořádná opatření začala platit prakticky bezprostředně po vyhlášení.

Lidé musí v celém kraji nosit roušky v hromadné dopravě a vnitřních prostorách. Akcí se může účastnit nejvíc 100 lidí. Bary a restaurace jsou v noci zavřené. Opatření se dotkla například pořadatelů, kteří museli obratem zrušit své připravené akce.