Koronavirus ve firmách: Přibývá problémů s pendlery, Prymula by je testoval častěji

Výrobní závod Varroc Lighting v Šenově u Nového Jičína, kde se rozšířila nákaza koronavirem.

Výrobní závod Varroc Lighting v Šenově u Nového Jičína, kde se rozšířila nákaza koronavirem. Zdroj: ČTK / CTK / Ožana Jaroslav

Dezinfekce v Dole Darkov, kde se v nedávno šířila nákaza.
Nemoc covid-19 se objevila mezi pracovníky novojičínského Varrocu
Pracoviště firmy Varroc Lighting v Šenově u Nového Jičína, kde se rozšířila nákaza koronavirem (14. 7. 2020)
Důl Darkov.
Hasiči ve speciálních oblecích se chystají 1. června 2020 vydezinfikovat prostory karvinského Dolu Darkov, kde je ohnisko koronaviru. Zaměří se na šatny, koupelny, chodby i kanceláře.
9
Fotogalerie

V Moravskoslezském kraji se rozrůstají problémy s nákazou koronaviru u pendlerů, tedy zaměstnanců dojíždějících přes hranice. Bývalý hlavní epidemiolog Roman Prymula míní, že je na místě jejich častější testování. Firmy by navíc měly oddělovat jednotlivé kolektivy, aby případná karanténa nezastavila celý provoz. Nové ohnisko nemoci se objevilo i ve firmách na Kutnohorsku.

Ve firmě Varroc na Novojičínsku, která vyrábí vnější osvětlení a elektroniku pro automobilový průmysl, se od úterý plošně testuje. Hygienici tam zatím evidují 22 prokázaných případů nákazy, z nichž většinu tvoří pendleři z Polska.

Vyšší čísla nákazy u výrobce osvětlení se projevila v důsledku nařízení, podle nějž jsou pendleři povinni se jednou za dva týdny nechat testovat. „Začínáme mít velké problémy ve firmách, které zaměstnávají pendlery,“ domnívá se ředitelka Krajské hygienické stanice Ostrava Pavla Svrčinová. „Řešíme pět firem nejenom na Karvinsku, ale také na Ostravsku, Novojičínsku, kde jsou velké průmyslové zóny,“ dodala.

Podle bývalého hlavního epidemiologa Romana Prymuly by firmy měly držet směny a kolektivy od sebe oddělené, aby v případě nákazy nebylo třeba dát do karantény větší části podniků.

„V dolech kvůli některým zvyklostem nelze taková opatření úplně prosadit. Spíše musí být pod větším dohledem polští pracovníci,“ řekl serveru E15.cz. „Ukazuje se, že firmy o nich nemají ideální přehled. Na místě je určitě jejich častější testování, například každých 48 hodin,“ míní.

Nákaza se v regionu rozšířila hlavně mezi pracovníky dolů OKD a jejich blízkými. Ohnisko vzniklo na Dole Darkov, odkud se nákaza dostala i na další pracoviště. Na Dole ČSM-Sever hygienici nyní evidují 728 pozitivních osob, na Dole ČSM-Jih 336. Kraj z tohoto důvodu rozhodl o obnovení plošného testování, začít má v neděli 19. července.

Údaje o počtech nemocných v Moravskoslezském kraji se liší, důvodem jsou různé způsoby zpracování údajů. Například Krajská hygienická stanice Ostrava uvádí ke středečnímu dni v regionu 3438 pozitivně testovaných. Statistika, kterou na svých stránkách ke koronaviru zveřejňuje ministerstvo zdravotnictví, udává 3791 nemocných od počátku pandemie.

Situace se zhoršila i ve Středočeském kraji, kde se objevila nákaza počátkem června v církvické pobočce firmy HR Partner, která vyrábí nástavby a vozidla pro přepravu zvířat.

Její provoz stojí. Původně bylo nakažených třináct, poté začali přibývat další. V souvislosti s tím se nakazili i tři pracovníci výrobce elektroniky Foxconn v Kutné Hoře. U nikoho z dalších testovaných zaměstnanců se zatím nákaza nepotvrdila.

„V Kutné Hoře byly opět zkráceny směny tak, aby se pracovníci z různých směn nepotkávali. Stravování v jídelnách se řídí podle rozpisu tak, aby zde společně nestolovaly různé pracovní týmy,“ uvedl mluvčí firmy Pavel Kožený.