Zeman: Nenechte se během pandemie mást zubaři či zpěváky, kteří jen chtějí pozornost

Miloš Zeman pronesl z Lán 16. října projev k opatřením proti koronaviru. Podpořil vládu a vyzval k tvrdším pokutám kvůli ignorování nařízení nosit roušky (16. 10. 2020)

Miloš Zeman pronesl z Lán 16. října projev k opatřením proti koronaviru. Podpořil vládu a vyzval k tvrdším pokutám kvůli ignorování nařízení nosit roušky (16. 10. 2020) Zdroj: Kancelář prezidenta republiky/Blesk Zprávy

Miloš Zeman v pořadu S prezidentem v Lánech. (11.10.2020)
Andrej Babiš při pondělní tiskovce
Roman Prymula během TV projevu
Symbolem boje s pandemií se staly roušky
Symbolem boje s pandemií se staly roušky
7
Fotogalerie

V televizním projevu vystoupil v pátek večer prezident republiky. Miloš Zeman vyjádřil úctu českým zdravotníkům, naopak zkritizoval občany, kteří odmítají nosit roušky, stejně jako vládní způsob vyhlašování nových opatření. „Plně podporuji opatření vlády, i když si myslím, že někdy mohla být lépe komunikována,“ uvedl Zeman.

„Máme k dispozici jenom jednu jedinou zbraň, protože vakcína ještě neexistuje. Touto zbraní je malý kousek látky, který si přivěsíme na obličej a který nás chrání před nákazou a naopak my chráníme druhé před touto nákazou,“ uvedl Zeman. Následně vyjádřil úctu, obdiv a poděkování tuzemským zdravotníkům.

Poté prezident pokračoval v ostřejším duchu. „Nenechte se svést lidmi, kteří sice o epidemii vůbec nic nevědí, ale kvůli mediální pozornosti jsou ochotni říkat věci, které poškozují naši společnost. Mám tím samozřejmě na mysli takzvané antirouškaře, ale i další, zubaře, kardiology, zpěváky. Jedna zpěvačka dokonce prohlásila, že za koronavirus může Bill Gates. Ignorujte názory těchto lidí, protože nejsou odborné, a věřte odborníkům, protože jedině ti nám mohou pomoci,“ apeloval Zeman s tím, že skončil čas domluv.

Projev prezidenta republiky si můžete pustit zde:

Video placeholde
Televizní projev prezidenta Miloše Zemana • FTV Prima

Zeman podle svých slov požádal ministra vnitra Jana Hamáčka, aby policie pokutovala nenošení roušek tam, kde jsou roušky povinné.

„Až usedne prach na bojišti, až tato epidemie odejde, jako až dosud odešly všechny epidemie, budeme sčítat zisky a ztráty. Dělejme vše pro to, abychom touto zkouškou vyšli se ctí, nikoli zbabělostí, nikoli pohodlností, ale odpovědností vůči sobě i vůči druhým,“ zakončil Zeman.

Naposledy prezident Zeman takto promluvil u příležitosti velikonočních svátků, kdy ve dvouminutovém projevu vyzval k solidaritě a sounáležitosti. Projev prezidenta republiky je na programu ve 20:05.

V březnovém projevu prezident uvedl, že lidé nemají epidemii zlehčovat, ale ani propadat panice a strachu. V krátkém velikonočním vystoupení o měsíc později vyzval k solidaritě a sounáležitosti.

Proslovy v souvislosti s koronavirem v uplynulých dnech měli i další politici. Premiér Andrej Babiš (ANO) naposledy 21. září, kdy přiznal, že v létě udělal chybu, když se nechal ukolébat jarním vítězstvím a atmosférou ve společnosti a vláda polevila v opatřeních proti epidemii.

V pondělí měl vystoupit ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO), ale kvůli průtahům vládního jednání o nových opatřeních byl projev přeložen na úterý. Prymula v projevu uvedl, že nás čekají tři těžké týdny a že ekonomické oběti jsou nezbytné.