Projev Miloše Zemana: Prezident poděkoval Číně za pomoc a vyzval ke klidu

Projev prezidenta Miloše Zemana

Projev prezidenta Miloše Zemana Zdroj: TV Prima

Český prezident Miloš Zeman promluvil k národu. Hlava státu se vyjádřila k aktuální situaci kolem pandemie koronaviru SARS CoV-2. Projev natočil prezident již ve středu na zámku v Lánech. V projevu prezident vyzval, aby lidé zbytečně nepodléhali panice. Zeman také připomněl, že nemoc má již první vyléčené. Doplnil však, že první oběti na životech očekává v řádu dní.

Zeman v projevu uvedl, aby se občané České republiky vyhnuli především dvěma extrémům. „Ten první spočívá v tom, že tuto epidemii budete zlehčovat. Například jakýsi divadelní principál zcela nedávno prohlásil, že koronavirus je jenom lehká chřipka, a kritizoval opatření vlády. Ten druhý extrém pak spočívá v tom, že propadnete panice a strachu. Už minule jsem říkal, že strach nás oslabuje, a chtěl bych vás proto vyzvat k odvaze,“ řekl Zeman v projevu, který odvysílala televize Prima. 

Za jeden z velkých problémů označil Zeman nedostatek chybějících lékařských prostředků. V tomto směru však poděkoval Číně, která podle jeho slov jako jediná pomohla Česku v zásobování ochrannými prostředky. 

Kritika se poté snesla na českou opozici. „Pokud jde o naši opozici, chtěl bych připomenout, že v době, když jsem byl předsedou opoziční strany, a byla zde ekonomická krize, řekl jsem, že když teče do lodi voda, musí všichni k pumpám. Chtěl bych rovněž naši opozici vyzvat k tomu, aby podporovala opatření vlády, a pokud toho není schopna, tak aby alespoň po dobu karantény mlčela,“ uvedl Zeman.

Tradiční políček si pak odnesli novináři. „Nevšímejte si příliš poštěkávání a vřeštění našich novinářských komentátorů, kteří jako obvykle píší o všem, a nerozumí ničemu. A o to větší pozornost věnujte radám odborníků, které vám mohou pomoci,“ řekl Miloš Zeman v projevu, který se natáčel den předem. 

Na závěr své řeči vyzdvihl aktivity dobrovolníků, kteří v této době pomáhají v boji s pandemií koronaviru. „Nesmírně vítám spontánní aktivity dobrovolníků, kteří se sdružují, aby pomohli svým spoluobčanům, ať už jde o pomoc důchodcům nebo rodinám s dětmi, které nemá kdo hlídat, případně pomoc mediků v nemocnicích a podobně. Dokonce i herci, z nichž někteří si stěžovali, že nemají kšefty, by udělali lépe, kdyby například navštívili domovy důchodců a přinesli tam trochu radosti,“ uvedl Zeman. 

Dění kolem koronaviru sledujte ONLINE.

O vysílání projevu prezidenta republiky měla zájem i Česká televize. Ředitel Petr Dvořák kvůli projevu napsal dopis i prezidentské kanceláři. Dvořák argumentoval větším dosahem i tím, že stejný postup je i při vysílaní prezidentova vánočního poselství, které sice vyrábí TV Nova, ale vysílají ho všechny televize.