Dominance bitcoinu upadá, zastiňuje ho růst ostatních kryptoměn

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Shutterstock

Kryptoměny E15
2
Fotogalerie

Výborný začátek roku na trhu digitálních měn nekončí. Během čtvrtečního rána šplhala cena bitcoinu až k 10 500 dolarům za virtuální minci. Kurz ostatních kryptoaktiv rostl ještě mnohem výrazněji, přestože později začal mírně ztrácet. Celková hodnota trhu už přesahuje 300 miliard dolarů.

Další kryptoměny jako ether, XRP, stellar nebo cardano v mezidenním srovnání přidávaly kolem deseti procent. Trend je patrný již zhruba týden: bitcoin během něj vzrostl o necelou desetinu, řada dalších rozšířených kryptoměn ale více než dvojnásobně. Dominance bitcoinu, tedy podíl jeho tržní kapitalizace na celkové hodnotě kryptotrhu, proto klesla na nejnižší úroveň od loňského léta. Aktuálně dosahuje 62 procent, ještě na konci prosince byla o sedm procentních bodů vyšší.

Podle některých ekonomů napomáhá bitcoinu a dalším virtuálním měnám nejistota způsobená šířením koronaviru. Odborníci na kryptoaktiva současně mluví o fundamentální změně směřování trhu. Bitcoin a spol. loni prodělaly zhruba půlroční setrvalý propad, aktuální růst proto představuje odraz od lokálního cenového dna. Změna nálady investorů se tak projevuje i u ostatních virtuálních měn. V jejich případě obecně platí, že v době útlumu kryptotrhu ztrácejí na hodnotě rychleji než bitcoin. Naopak při boomu mají tendenci ho svým zhodnocením zastínit.

Chcete mít jistotu, že vás dění na kryptoměnových trzích nemine? Staňte se členy facebookové skupiny Kryptoměny E15. Na každý nový článek a příspěvek dostanete na sociální síti upozornění >>> Kryptoměny E15Kryptoměny E15|E15

„Ve světě kryptoměn se všechno odvíjí od sentimentu. A ten se v lednu dramaticky změnil. Téměř všechny indikátory se blíží půlročním maximům,“ napsal nedávno na Twitteru Larry Cermak, hlavní analytik společnosti The Block. Argumentoval mimo jiné údaji o rostoucím objemu obchodů s virtuálními měnami či zájmem o finanční deriváty navázané na cenu bitcoinu ze strany Wall Street.

Portál Coindesk ale upozorňuje, že bitcoin je takzvaně překoupen neboli nadhodnocen nejvíce za poslední dva roky. V krátkodobém horizontu tak lze čekat cenovou korekci.

V dlouhodobějším výhledu mu ale nahrává mimo jiné i blížící se halving (půlení). Cena kryptoměny v minulosti právě těsně před ním nabírala růstovou trajektorii.

Halving nastane 12. května, kdy se na polovinu sníží počet denně vygenerovaných bitcoinů. Právě na jejich vyšší cenu v důsledku rostoucí vzácnosti spekulanti sázejí.