Za necelých sto dní začne bitcoin vykazovat nižší míru inflace než většina ekonomik G20

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: reuters

Ilustrační foto
Bitcoinová peněženka (ilustrační foto)
Bitcoinová peněženka (ilustrační foto)
Kryptoměna Bitcoin, ilustrační foto
5
Fotogalerie

Už za sto dní začne nový bitcoinový cyklus. 12. května dojde k takzvanému halvingu (půlení), kdy se na polovinu sníží počet denně vygenerovaných virtuálních mincí. Podle zastánců bitcoinu událost zvýrazní unikátní vlastnosti kryptoměny. Trhy na událost začínají reagovat už nyní.

Po halvingu, k němuž dochází zhruba jednou za čtyři roky, spadne hladina inflace bitcoinových mincí na 1,8 procenta za rok – aktuální hodnota je dvojnásobná. Kryptoměna začne vykazovat nižší míru znehodnocování, než která panuje ve většině zemí uskupení G20.

Cena bitcoinu jako by ale na událost začala reagovat už nyní. Před dvěma předchozími půleními byl vývoj kurzu bitcoinu obdobný - s několikaměsíčním předstihem začal růst. Od začátku letošního roku vzrostl kurz nejrozšířenější kryptoměny o zhruba 30 procent a spekulanti očekávají, že by v květnu mohl být ještě výše.

Nutno dodat, že čerstvému posilování nahrává i nejistá geopolitická situace - donedávna riziko obchodní války mezi Čínou a USA, nyní například situace kolem koronaviru. 

Ti, kteří si od halvingu slibují podporu ceny bitcoinu, se domnívají, že část investorů se bude chtít „zásobit“ bitcoiny ještě před tím, než uměle vzroste jejich vzácnost.

Zatímco nyní vzniká denně 1800 virtuálních mincí, od přibližně půlky května se číslo sníží na 900.

Více informací o halvingu a cenovém vývoji bitcoinu po předchozích půleních najdete zde:

Právě jako tvrdou měnu odolávající inflaci bitcoin jeho zastánci propagují. Podle autora knihy The Bitcoin Standard Saifedeana Ammouse je nejrozšířenější kryptoměna tou vůbec nejtvrdší měnou v dějinách. Ekonom argumentuje tím, že počet virtuálních mincí je od počátku jeho vzniku zastropován na 21 milionů a neexistuje způsob, jak tento limit navýšit bez výrazného narušení bitcoinového ekosystému.

Ammous tak z ekonomického pohledu vnímá bitcoin coby evoluci zlata, tedy jako úložiště hodnoty. Kryptoměny však mají stále ještě poměrně daleko k tomu, aby definitivně pronikly do investičního mainstreamu.

Co čekat od kurzu bitcoinu v druhé polovině letošního roku? Čtěte odpovědi expertů a byznysmenů:

„Peníze slouží dvěma účelům: jako prostředek směny a jako uchovatel hodnoty. Bitcoin zatím nedokáže efektivně zajistit ani jedno,“ prohlásil nedávno Ray Dalio, americký miliardář a zakladatel investiční společnosti Bridgewater Associates.

Bitcoin vznikl v roce 2009 jako alternativa oficiálních měn a během let se prosadil jako přední kybernetická měna světa. Jeho hodnota nicméně v uplynulých letech procházela značnými výkyvy.

V roce 2017 zažíval bitcoin prudký růst a dostal se do centra pozornosti médií. Koncem roku 2017 jeho hodnota překonala 19 tisíc dolarů, o rok později však sestoupila do blízkosti 3000 dolarů.

Datum halvingu je pohyblivé

Přestože lze půlení očekávat jednou za čtyři roky, nelze brát časový údaj doslova. Odhad vznikl prostým násobkem počtu vytěžených bloků s kryptoměnou, po kterém má k redukci dojít, s průměrnou dobou dolování jednoho z nich (10 minut). Jenže v praxi často probíhá těžba  mírně rychleji než v desetiminutových intervalech, což v konečném důsledku může vést až k několikatýdenní odchylce v termínu halvingu, připomíná portál Živě.cz. Odpočet do půlení lze sledovat například zde.