Krypto-graf týdne: Reddit pumpuje kryptoměny. Přidal se Musk a Robinhood zas blokuje obchody

Dogecoin

Dogecoin Zdroj: E15/reddit

Doge
Doge
Doge
Doge
Doge
11
Fotogalerie

Turbulentní dění kolem investiční aplikace Robinhood a přes sociální síť Reddit domlouvaného kolektivního investování nekončí. Do událostí výrazně promluvil i nejbohatší muž planety Elon Musk, který pomohl držitelům virtuálních měn dogecoin a bitcoin přihrát pěkné zisky.

Investoři z Redditu si po akciích GameStop našli nový cíl: kryptoměnu dogecoin, která původně vznikla jen jako vtípek. Kolektivní úsilí její cenu vyhnalo v krátké době na několikanásobek hodnoty. V mezitýdenním srovnání je dogecoin o téměř 600 procent dražší. Tím ale večírek nekončí, cílem je prý dostat virtuální měnu se psem ve znaku ještě dvacetinásobně výše.

Do celé záležitosti se navíc „vložil“ i šéf Tesly Elon Musk, který je sám dlouhodobým fanouškem dogecoinu a nepřímou podporu mu vyjádřil i aktuální koláží parodující obálku magazínu Vogue (chcete-li zobrazit neoříznutou fotografii, musíte na ni kliknout). Což si kryptonadšenci vykládají jako další důvod, proč se téhle módní digitální měny držet.

Následně ale Musk odpálil možná ještě větší bombu: do životopisné složky na Twitteru si napsal jedno jediné slovo. Bitcoin. Jde o dosud nejvýraznější vyjádření sympatií nejbohatšího muže planety k nejrozšířenější digitální měně. Svým krokem okamžitě poslal kurz bitcoinu o několik pater výše na 38 tisíc dolarů.

Celá situace staví do ještě nepříjemnější situace investiční platformu Robinhood, která čelí žalobám kvůli tomu, že uživatelům zablokovala nákupy Redditem pumpované akcie GameStopu.

Vývoj kurzu dogecoin:

V pátek ale sáhla k podobnému kroku i v případě investic do digitálních měn. Znemožnila uživatelům za expresně nahrané peníze nákup digitálních mincí, informuje CNBC. Musejí si tak vystačit jen s prostředky, které na svých obchodních účtech už měli. Důvodem je podle Robinhoodu „výjimečná situace“, která na trhu panuje.

Praktiky, kdy se uživatelé sociálních sítí dohodnou na skupování konkrétní kryptoměny, nejsou nové. Už v minulosti před nimi varoval americký finanční regulátor s tím, že kdo se snaží na trend naskočit až v pozdější fázi, snadno prodělá, na rozdíl od spekulantů, kteří mají už dávno nakoupeno.

Dogecoin vzniknul v roce 2013. Smyslem jeho existence bylo mimo jiné přinést humorný prvek do světa kryptoměn. „Doge“ je jeden z internetových memů, tedy široce sdílených a upravovaných humorných koláží.

„Celé to začalo jako vtip namířený proti finančnímu systému,“ popsal podle serveru Cointelegraph už dříve Justin Litchfield z hedgeového fondu ProChain. Digitální mince těžící z popularity obrázků se psem japonského plemene šiba částečně slouží jako sběratelské předměty.

Portál Fortune je ale vzhledem k nezastropovanému množství dogecoinů připodobňuje spíše k takzvaným penny stocks, tedy akciím s hodnotou, která se pohybuje v řádu centů. Manipulacemi s nimi proslul mimo jiné Jordan Belfort, jehož život a kariéru ztvárnil film Vlk z Wall Street.

Prohlédněte si fotogalerii s memy, které přispívají k popularitě dogecoinu: