Vodafone prodá první SMS na světě jako NFT. Cena se odhaduje na miliony korun

Vodafone

Vodafone Zdroj: profimedia.cz

Vodafone
2
Fotogalerie

Fenomén NFT poslední měsíce hýbe světem a velké firmy si nechtějí nechat ujet vlak a snaží se do světa nezaměnitelných tokenů postavených na blockchainu jakkoliv proniknout. Nyní se o to pokouší také operátor Vodafone, který se rozhodl prodat první poslanou SMS v jeho síti jako NFT. Výtěžek z aukce přitom půjde na charitativní účely.

Načasování prodeje je vcelku tématické, jelikož tato první SMS z 3. prosince 1992 obsahovala vánoční blahopřání: „Merry Christmas“. Tehdy ji na telefon obdržel zaměstnanec Vodafonu Richard Jarvis, kterému ji poslal z počítače jeho kolega Neil Papworth. 

První SMS bude možné vydražit 21. prosince v aukci pořádané francouzskou aukční sítí Aguttes. NFT token bude vytvořen na blockchainu Etherea, takže i platbu bude nutné zaslat v kryptoměně Ethereum. Majitel pak za ni získá detailní a unikátní repliku původního komunikačního protokolu, který zmíněnou zprávu přenesl.

Podle odhadů aukční síně by se toto NFT mohlo prodat přibližně za 100 až 200 tisíc eur, tedy v přepočtu 2,5–5,2 milionu korun. Výtěžek hodlá Vodafone věnovat Úřadu Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky podporující lidi, kteří byli nuceni kvůli válečným konfliktům či pronásledování opustit své domovy.

Více si přečtěte v článku zde >>>

Video placeholde
NFT - Nezaměnitelný token • Videohub