Advent míří na západočeská náměstí

Blíží se první adventní neděle. Na náměstích a návsích se rozzáří vánoční stromy. V Plzni tuto událost doprovodí pěvecké sbory.

Slunce se sotva vyhoupne nad obzor, líně se rozhlédne po zamrzlé krajině a už zase pospíchá zpátky do hajan. A tak lidem nezbývá, než si dny prozářit a rozehřát po svém. Třeba adventní náladou.

Neděle 27. listopadu je první adventní nedělí, což znamená, že se na náměstích a návsích spousty obcí, vesnic a měst rozsvítí vánoční stromky. Tuto událost doprovodí nejrůznější koncerty, lampionové a zvonkové průvody a další kulturní akce.

Adventní trhy

Mezi prvními přivítají předvánoční čas v Domažlicích. Na zdejším náměstí se vánoční strom rozzáří už v sobotu po čtvrté hodině odpolední. Naopak s týdenním zpožděním se svého stromu dočkají lidé v Rokycanech. Tady je rozsvěcení naplánováno až na 2. prosince.

Většina vánočních stromů se ovšem rozzáří právě o nadcházející neděli. V Nepomuku při této příležitosti připravili adventní trh na náměstí, pohádková představení v muzeu a jeho oživené prohlídky, ale také příjemnou muziku. Pohodový sváteční večer tu pak uzavře ohňostroj.

Průvod rozezní ulice

V Horažďovicích zase půjde městem zvonkový průvod a na náměstí se budou k nebi vypouštět lampiony přání. V Kašperských Horách se nejen městem ponese zvuk zvonků a proti ztemnělé obloze se rozsvítí stromek, ale bude se tu otevírat i pošta pro Ježíška. Děti tu totiž mají možnost až do Vánoc vkládat svá psaníčka do jesliček v kostele. Majestátní stromek bude od neděle svítit také nad hlavním náměstím v Plzni. Ztepilý smrk bude jako každoročně čnít nad stánky adventního trhu a jeho rozsvícení bude předcházet vánočně laděný koncert. Zazpívat přijdou plzeňské pěvecké sbory Gutta, Mariella a Plzeňský dětský sbor. Ty připraví tu správnou atmosféru, v níž pak vánoční strom společně rozsvítí biskup František Radkovský, primátor Martin Baxa a hendikepované děti.

Své vánoční stromy ovšem nemají jen velká města. Symboly Vánoc navozují sváteční atmosféru i na návsích malých obcí.

V sobotu odpoledne se třeba sejdou obyvatelé Žebnice nebo České Břízy na severním Plzeňsku, aby si společně zazpívali koledy a nakonec se potěšili rozzářeným stromečkem.

Písně z mateřinky

V neděli se stejně svátečně naladí lidé v Neurazech u Nepomuka. Tady rozsvěcení stromku doprovodí svými písničkami děti z místní mateřské školky a po celé odpoledne bude na obecním úřadě přístupná výstavka ručních prací a minijarmark.

V Bezdružicích si dokonce obyvatelé svůj strom sami zdobí. Městem prochází lampionový průvod a každý, kdo přijde, může na stromek pověsit ozdobu, kterou s sebou přinese.

ROZSVĚCENÍ STROMKŮ

Sobota 26.11.:

* Žebnice Domažlice (16.00)
* Česká Bříza Bezdružice Neurazy (17.30)

Neděle 27.11.:

* Starý Plzenec Tachov (16.45)
* Kašperské Hory (17.00)
* Dobřany Železná Ruda Horažďovice (18.00)
* Nepomuk Plzeň

Pátek 2.12.:

Rokycany