Akcie Applu spadly pod 400 dolarů, špatných prodejů se bojí síť dodavatelů

iPhone 5 vs  iPhone 4s

iPhone 5 vs iPhone 4s Zdroj: CTK

Akcie Applu klesly poprvé od prosince 2011 pod hranici 400 dolarů. Trh tím reagoval na slabý odhad tržeb jeho klíčového dodavatele – firmy Cirrus Logic, která pro iPhony a iPady dodává čipy. Prognóza Cirrus Logic vyvolala u investorů obavy ze slábnoucí poptávky po telefonech iPhone a tabletech iPad. Do ohrožení se kvůli nedostatečným prodejům může dostat i síť dodavatelů Applu, která vyrábí součástky v hodnotě v řádu desítek miliard dolarů.

Kurz akcií Applu včera během obchodování v New Yorku klesl dočasně těsně pod 400 dolarů. Poté se vrátil na zhruba 403 dolarů, což znamenalo denní ztrátu přes pět procent. Dnes se opět vydal pod čtyřistadolarovou hranici. Ze svého maxima 705,07 dolaru z 12. září loňského roku ztratila firma již více než 40 procent své hodnoty.

Firma Cirrus Logic, která pro iPhony a iPady dodává čipy, v úterý večer odhadla, že její čtvrtletní tržby se budou pohybovat mezi 150-170 miliony dolarů. To je výrazně pod odhadem trhu, který čekal více než 190 milionů dolarů. Dodávky pro Apple tvoří 90 procent obratu Cirrus Logic.

Cirrus Logic varovala před růstem svých zásob na rekordních 23,3 milionu dolarů a odůvodnila to „sníženým odhadem prodeje jednoho produktu od nejmenovaného zákazníka“. Trh se obává, že jde o iPhone, kterému se v tvrdé konkurenci nedaří tolik, jak se očekávalo.

Předtím akcie Applu už oslabila zpráva o propadu tržeb tchajwanské Hon Hai Precision Industry za první čtvrtletí o 19 procent. Hon Hai je hlavním smluvním výrobcem pro Apple.

Vývoj akcií Applu za poslední 3 roky

Vývoj akcií Applu za poslední 3 rokyVývoj akcií Applu za poslední 3 roky | finanzen.net

Apple v posledních letech zažíval nebývalý růst – loni měl tržby 156 miliard dolarů, v roce 2007 to přitom bylo jen 25 miliard. Na Applu visí síť dodavatelů, která technologickému gigantu za čtvrtletí dodá součástky za 30 miliard dolarů, vyčíslila agentura Bloomberg. Ta se v případě zpomalování prodejů iPhonů a iPadů dostává do velkých potíží.

„To je rub jinak pozitivního příběhu – být dodavatelem Applu. Vaše bohatství je přímo propojené s výsledky Applu. Zatím to bylo výhodné,“ poznamenal pro Bloomberg Michael Hasler, technologický odborník z University of Texas.

Investoři teď s napětím čekají, jaké hospodářské výsledky oznámí v úterý samotný Apple. To rozhodne i o tom, jaký další směr naberou akcie firmy.