Alšovka na přírodním sněhu

Alšovka u Měděnce, sjezd i ve všední den odpoledne a večer. Pokud je ale dost přírodního sněhu.

Měděnec / Malý lyžařský areál Alšovka se křčí nedaleko lyžařské mekky severozápadních Čech Klínovce. Přesto si lyžaři na jeden svah se dvěma vleky nacházejí cestu každý den.

Zvláště pracující lyžaři si pochvalují, že mají Alšovku na dosah. „Mám to sem kousek. Většinou jezdím na Klínovec, jenže dlouho pracuju. Povedlo se mi konečně domluvit s kamarády na večerní lyžování sem na Alšovku,“ řiká Jaroslav Firman z Kadaně. Podobně se vyjadřuje i Milan Vacke z Klášterce. „Je to blízko a na dvě hodinky tahle sjezdovka bohatě stačí,“ vysvětluje.

Chybí děla

Provozovatelé střediska vědí, že blízkost ke Kadani a Klášterci je pro ně velkou výhodou. Znají ale i slabá místa ski areálu. Alšovka patří mezi několik posledních center Krušných hor, která nemají sněžná děla. Jsou tak více než ostatní závislí na přírodním sněhu. „Na děla čekáme. Až po volbách se ukáže, jestli na ně dostaneme peníze a pořídíme je už příští sezonu. Areál totiž spadá pod Klášterec nad Ohří,“ naznačil situaci vedoucí centra Vladimír Klíma.

Když je dostatek sněhu, snaží se vlekaři lidem lyžování co nejvíce zpříjemnit. „Jezdíme celý den. Máme rolbu, takže sjezdovka je pokaždé upravená. Projedeme ji i před večerním lyžováním,“ potvrzuje Klíma. Počasí ovlivňuje i další věc. Když je teplota kolem nuly, lanovka pouští podle návštěvníků rez. „Je to pravda. Když je nad nulou, vytéká z toho maz, ale jde běžně vyprat,“ dodává provozovatel.

Sjezd i běžky

Na poměry podobně velkých areálů na Chomutovsku a Mostecku má Alšovka dlouhou, středně náročnou sjezdovku. Ale bát se nemusí ani začátečníci. „Hned u chaty je mírnější část s pomalejším vlekem, což je pro děti ideální,“ láká Klíma.

Na své si přijdou i milovníci snowboardu. Než se na svah vydají, na stránkách www.alsovka.cz si zjistí, které části snowparku jsou právě funkční. „Výhodou je, že máme blízko i běžecké tratě. Jeden okruh měří tři kilometry, další pět. Pak tu mám upravenou trať na louce, říkáme jí Václavák. Pruh projedeme i rolbou, běžkaři tak mohou i bruslit,“ vyjmenovává další lákadla Klíma.