Amazon předchází obavám ze špehování, otevře datové centrum v Německu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Microsoft

Divize Amazonu zaměřující se na cloudová úložiště chystá velkou expanzi v Evropě. Datová úložiště ve Frankfurtu nad Mohanem by mělo pomoci rozptýlit obavy firemních zákazníků ohledně toho, kde jsou uložena jejich data.

Zákazníci Amazonu, kteří chtěli využívat služby americké firmy, dosud museli svá data svěřit serverům v Irsku nebo v devíti dalších lokalitách mimo Evropskou unii. Po aféře Edwarda Snowdena, který odhalil, že americké a britské zpravodajské služby dokázaly získat přístup do sítí čelních amerických technologických firem, se ale řada zákazníků zdráhá svá data svěřit serverům mimo EU.

Firmy totiž věří, že striktní evropské zákony jim zajistí větší ochranu dat. Amazon proto vsadil na Německo, jehož úřad pro ochranu dat disponuje rozsáhlými pravomocemi, píše deník Financial Times.

Německé firmy mají zájem

„Máme tisíce německých zákazníků a řada z nich nám sdělila, že by svá data rádi přesunuli na Amazon Web Services, ale nemohou to udělat, dokud nebudeme mít infrastrukturu tady v Německu,“ řekl deníku viceprezident Amazon Web Services Andy Jassy.

O datové centrum v Německu už projevily zájem například pojišťovna Talanx nebo vydavatelský dům Hubert Burda Media.

Odejít může pětina zákazníků

Amazon neuvedl, na jakou částku jej stavba nového datového centra vyjde. Stavba a provoz velkých datových center ale mohou stát desítky milionů dolarů.

Rozsáhlá kauza online sledování ze strany amerických zpravodajských služeb může americkým datovým centrům odlákat množství klientů, odhadl loni washingtonský think tank Information Technology & Innovation Foundation. Podle něj mohou americké firmy ztratit do roku 2016 až pětinu zákazníků a příjmy za 35 miliard dolarů.