Americký gospelový sbor vede Čech

Americký gospelový sbor vede Čech Michal Šust. Minulý týden koncertovali v jeho rodném kraji.

V hradeckém kině Centrál, na Kuksu a ve smiřické Dvoraně koncertoval minulý týden americký gospelový soubor St. Louis Gospel Choir and Orchestra. Vede jej smiřický rodák Michal Šust, který se s církevní muzikou do Čech pravidelně vrací. „Všechno, co jsem kdy studoval, historii církevní hudby, dirigování nebo zpěv, využívám v gospelu. Žádné ze znalostí jsem nepromarnil,“ říká Šust. V St. Louis působí jako pastor.

Máte nějaké místo, které nikdy nevynecháte, když se vracíte do rodného kraje?

Všichni přijedeme k Šustovým do Smiřic. Všichni? Myslíte celý soubor?

Ano. Tentokrát nás přijelo jenom třicet jedna. I když nás bylo čtyřiapadesát, tak jsme pokaždé s celým souborem navštívili naši rodinu. Autobus zastaví před domem mého bratra. Zpěváci ze Spojených států si pak pochutnávají na koláčích, které upekla jeho žena. Sedíme, povídáme si a popíjíme kafe. To je už tradice. Takže to už nejsou jen návraty pro mě, ale pro celý ansámbl.
Emigroval jste v roce 1986. Proč jste si vybral Ameriku?

Amerika mě nejvíce lákala, protože jsem se domníval, že je tam nejvíce možností. To se mi také potvrdilo.

Máte za sebou zajímavou hudební kariéru, co vás nejvíce formovalo?

Studoval jsem v Hradci Králové na umělecké škole, kterou dnes řídí můj bratr. Pak jsem šel na pardubickou konzervatoř. Pak jsem odešel za oceán. Nejdříve jsem se musel naučit anglicky. Když jsem to zvládl, vystudoval jsem v Bostonu muzikologii. Po studiích jsem sedm let zpíval v bostonské opeře.

Co vás přivedlo ke gospelu?

Nejdřív jsem jako operní pěvec koncertoval po různých místech Ameriky. Zároveň jsem chtěl učit na univerzitě nebo v operním studiu, ale pokaždé mně pohovor o kousek utekl. Nikde mě nepřijali. Také jsem požádal o místo v jednom křesťanském sboru a tam mě vzali. Stal jsem se přes noc ředitelem hudebních aktivit církevního sboru v Houstonu. Tam jsem se začal naplno věnovat církevní muzice a pokračoval jsem s tím i v St. Louis, kde jsem pastorem.

Kdy jste začal s gospelovým sborem jezdit do Čech?

Poprvé jsme přijeli v roce 2001. Třikrát jsme tady byli s velkým sborem a osmkrát s malou skupinou. Účastním se zde i teologických seminářů. Ty návraty vždycky prožívám.

S gospelem souvisí i šíření víry. Jak jsou vaše vystoupení v Česku přijímána?

Skvěle. Naše muzika se líbí. Pochopitelně tu jsou lidé, kteří boží slovo odmítnou. Ale je tu spousta lidí, kteří po tom slovu hladoví. My to víme, proto zpíváme, ale v žádném případě se lidem nepodbízíme.