Apple chce elektromobil prodávat už v roce 2020

Elektromotor, Škoda Octavia

Elektromotor, Škoda Octavia Zdroj: ctk

Technologická společnost Apple chce auta na elektrický pohon začít vyrábět už za pět let. S odvoláním na informované zdroje to napsala agentura Bloomberg. Tým Applu, který tajně pracuje na novém voze, prý čítá kolem dvou set lidí. Spekuluje se ovšem také o tom, že elektromobil se do sériové výroby nikdy nepodívá.

V posledních měsících začal vývojový tým masivně nabírat další pracovníky. Firma podle jednoho ze zdrojů Bloombergu hledala především experty v oblasti robotiky a bateriových technologií.

Apple by se ještě mohl rozhodnout projekt stopnout nebo odložit, kdyby vedení nebylo spokojeno s tím, jak postupuje. Podle nedávné zprávy deníku Wall Street Journal je také možné, že Apple sériovou výrobu nechystá a elektromobil poslouží pouze pro vývoj technologií, které se později objeví v jeho ostatních výrobcích.

Zavedeným automobilkám obvykle trvá vývoj nového automobilu pět až sedm let. Když firma začíná od nuly, uvažuje se tak o horizontu deseti let, tvrdí prezident poradenské společnosti Automotive Consulting Group Dennis Virag.

Vypukne boj o zákazníka?

Pokud by Apple uvedl na trh vlastní elektromobily, mohlo by to rozpoutat bitvu o zákazníka mezi ním a jeho potenciálními konkurenty Tesla Motors a General Motors. Obě americké automobilky chtějí v roce 2017 uvést na trh elektrické vozidlo, které dokáže na jediné nabití ujet více než 200 mil (zhruba 321 kilometrů) a bude stát méně než 40 tisíc dolarů (964 tisíc korun).

Apple, který své počáteční zaměření na výrobu osobních počítačů během let rozšířil na hudební přehrávače, mobilní telefony a tablety, vykázal v posledním čtvrtletí rekordní zisk 18 miliard dolarů. Financování mnohaletého vývoje mu tedy nečiní potíže.