Archeologové zkoumají Národní třídu

Nálezy z raného středověku očekávají pražští archeologové, kteří zahájili výzkum před výstavbou multifunkčního Copa centra. Následujících pět měsíců budou zjišťovat, co se skrývá pod zemí v okolí stanice metra Národní třída.

„Podle informací ze starších výzkumů a plánů bychom tam měli najít známky osídlení až z raného středověku,“ říká archeolog Tomasz Cymbalak z pražského pracoviště Národního památkového ústavu. Zároveň nevylučuje, že by na místě mohly být i nálezy z pravěku.

Kvůli stavbě zatím zmizely stánky s občerstvením a skleněná fontána. Ta skončí na skládce. Lidé postrádají hlavně rychlé občerstvení. „Měli tam výborný smažák,“ podotýká Marek Malý z Krče.

Stavbě ustoupili i bezdomovci, kteří se v okolí stanice metra scházeli. „Dalo se tu levně najíst, navíc to bylo pod střechou, takže když pršelo, bylo kam se schovat,“ říká asi padesátiletý zarostlý muž, který se představil jako Karel.

Kdy bude kvůli výstavbě centra zavřená stanice metra Národní třída, zatím není jasné. „Mělo by to být do konce roku,“ říká mluvčí dopravního podniku Ondřej Pečený.