Arktidu přetnou internetové podmořské kabely

Arktida, ilustrační foto

Arktida, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Globální oteplování má i své „výhody“. Díky odtávání arktického ledovce letos v létě vyrazí do oblasti konvoj ledoborců a lodí pokládající telekomunikační kabaly a položí v Arktidě první podmořské linky.

Budou celkem tři: Arctic Fibre, Arctic Link a ROTACS – Russian Optical Trans-Arctic Submarine Cable System. Jejich účelem je poprvé v historii datově propojit Londýn s Tokiem přímo nevrní cestou. Pokud jste doposud surfovali na východoasijském webu, informace musela putovat jižní cestou okolo Arabského poloostrova a přes velmi kritické uzly, které mohla poškodit třeba kotva tankerů. Ostatně k něčemu podobnému došlo před několika týdny třeba v keňské Mombase.

Arktidu přetnou internetové podmořské kabelyArktidu přetnou internetové podmořské kabely | Zive.czArktidu přetnou internetové podmořské kabelyArktidu přetnou internetové podmořské kabely | Zive.czPlánovaná trasa kabelu Arctic Link a Arctic Fibre

Nové podmořské cesty ale nebudou zadarmo, podle odhadů vyjde instalace každého kabelu až na 1,5 miliardy dolarů. V každém případě, po dokončení stavby by mělo spojení Londýn – Tokio dosahovat latence velmi slušných 170 ms.