Arnošt: Hokejové talenty v Boleslavi jsou

Šéftrenérem hokejové mládeže v Mladé Boleslavi je od letošní sezony Pavel Arnošt.

Mladoboleslavský hokej kráčí vzhůru po všech stránkách. Vždyť vedle extraligového áčka zdatně bojují v nejvyšších soutěžích i mládežnické týmy. Na rozkvětu hokejových talentů v Bruslařském klubu má velký podíl trenér Pavel Arnošt, jenž působí v Mladé Boleslavi už čtvrtou sezonu.

V letošní sezoně se poprvé výrazněji projevuje reorganizace mládežnických soutěží. Jaký jste si o tom zatím udělal obrázek?

Co se týče kategorie staršího dorostu, myslím, že jde o dobrou soutěž. Vznikly tři skupiny po osmi účastnících a hraje se čtyřkolovým systémem, díky čemuž se prokáže kvalita. Dobrý tým většinou neprohraje čtyřikrát se slabším soupeřem. Extraliga juniorů má dvě skupiny po jedenácti týmech a hraje se dvoukolovým systémem. Řekl bych, že v této soutěži může mít problémy i lepší tým.

Nemyslíte, že je trochu zvláštní, když se dvě nejvyšší mládežnické soutěže hrají odlišným způsobem?

Tohle je spíš otázka na činovníky svazu, kteří takto rozhodli. Ale myslím si, že v kategorii juniorů se mělo hrát spíše celorepublikově dvoukolovým systémem, jako tomu bylo v loňské sezoně.

Souhlasíte s nastoleným trendem, kdy se postupně snižuje počet účastníků extraligy juniorů?

Vize svazu je taková, aby měla juniorská extraliga menší počet týmů a nejlepší hráči se dostávali do těch nejlepších mančaftů. Řekl bych, že je to v pořádku. Kvalita soutěže díky tomu půjde nahoru a konkurence v juniorských extraligových týmech se zvýší.

Pro vás osobně je tato sezona specifická tím, že jste se stal šéftrenérem mládeže a vedle toho jste zároveň hlavním koučem juniorů. Jak si tuto změnu pochvalujete?

Myslím si, že je to svým způsobem nevýhoda, protože s juniorskou soutěží jsou velké starosti. Je potřeba se tomu věnovat maximálně, protože prvořadým úkolem mládežnického oddílu je nesestoupit z juniorské extraligy. O to těžší pak pro mne je věnovat se i jiným činnostem.

Jaké cíle mají mládežnická družstva ve svých extraligách?

Cíl juniorů je stejný jako pro dalších deset účastníků v naší skupině – být v první šestce, díky čemuž se vyhneme skupině o záchranu. Je to těžký úkol, ale věřím, že ho zvládneme splnit. Od kategorie staršího dorostu očekáváme, že se dostane mezi nejlepší čtyři a v mladším dorostu hlavně nechceme mít problémy se záchranou.

Vidíte v mládežnickém oddílu talenty, které by se mohly v budoucnu prosadit na nejvyšší úrovni v seniorském hokeji?

Nechtěl bych jednotlivé hráče vyjmenovávat, ale rozhodně v našem klubu talenty máme. Když dostanou šanci a trochu se otrkají v dospělém hokeji, myslím si, že se výhledově v dalších letech prosadí.

Mají podle vás hráči v mládežnických kategoriích větší motivaci díky tomu, že “A“ mužstvo BK Mladá Boleslav hraje nejvyšší soutěž?

Určitě, seniorská extraliga má pro mladoboleslavskou mládež velice dobrý zvuk. Je to výhodné i v tom smyslu, že jakýkoliv soupeř k nám nyní přistupuje s tím, že jsme extraligový klub, který má pro kluky určitou vizi.

Jste spokojený s podmínkami, které jsou vytvořeny pro rozvoj hokejistů v Mladé Boleslavi, nebo vám tu něco chybí?

Všeobecně jsme určitě spokojeni, ale vždycky je co zlepšovat. Myslím si, že pro mládežnický oddíl je nyní prvořadým úkolem řešit otázku ubytování pro hráče, kteří nejsou přímo z Mladé Boleslavi. V tomto směru se musíme zlepšit, ale samozřejmě záleží na financích.

PAVEL ARNOŠT

- k mladoboleslavské hokejové mládeži přišel před sezonou 2006/2007 společně s Luďkem Bukačem mladším
- v první sezoně dovedl dorostence k postupu do extraligy a v dalších dvou letech pokaždé s týmem postoupil do play-off
- po přesunu dosavadního šéftrenéra mládeže Luďka Bukače na pozici sportovního manažera “A“ týmu se stal jeho nástupcem na postu šéfa mládežnického úseku
- vedle pozice šéftrenéra mládeže také trénuje juniorský tým