Bambula je nový trenér reprezentace

Věří, že se správnými lidmi kolem sebe to zvládne. Trenér Budvaru Tábor, Stanislav Bambula, povede cyklokrosovou reprezentaci.

I když zpočátku o funkci reprezentačního kouče nestál, nabídku přijal. Zatím stále neví, co ho přesně čeká. Stanislav Bambula je ale odholaný dělat trenéra táborského Budvaru i reprezentace naplno.

Jak jste přijal nabídku reprezentačního trenéra?

S úsměvem. Je to největší ocenění trenérské práce, obrovská výzva a pro mě zase něco nového.

Ale původně jste o ni zájem neměl, ani jste po práci trenéra moc netoužil?

To je sice pravda, ale ve skrytu duše jsem si přál to jednou zkusit. Zpočátku jsem měl obavy, abych všechno stíhal, ale postupem času jsem byl odhodlanější. Pokud bych tu práci dostal příkazem, tak ji nevezmu.

Co změnilo vaše rozhodnutí?

Kandidáti postupně odpadávali, až to zbylo na mě. I když zatím netuším, co mě čeká, rozhodně se na novou práci těším.

Možná teď budete častěji na závodech v zahraničí?

Každý víkend jsem cestoval ven, tak se nic nezmění. Akorát jsem jezdil na závody s holinkami v roli mechanika a teď už budu chodit jenom v kravatě.

Co pro vás znamená být současně trenérem Budvaru Tábor i reprezentace? Nebudete některou funkci upřednostňovat nebo zanedbávat?

To právě v tuto chvíli ještě netuším. Ale nemohu preferovat jedno nebo druhé. Musím zastávat obě funkce naplno, abych je zvládal na nejlepší úrovni. Myslím, že to půjde, pokud se obklopím správnými lidmi, kteří mi pomůžou.

Koho jste si vybral za své asistenty a kdo tvoří realizační tým?

Asistentem bude Milan Hollósi z Jablonce, který vedl reprezentační tým horských kol. Hlavním mechanikem Dan Vobora z Tábora, masérem Jan Cuřín z Tábora. Lékařem týmu zůstává dlouhodobě doktor Karel Martínek.

Jako národní trenér budete mít rozhodující slovo v nominaci reprezentantů. Mohlo by se tam objevit více Táboráků?

To je právě to, čeho se nejvíc obávám. Aby nedocházelo ke střetu zájmů. Klouček také trénoval tým Authoru a preferoval v reprezentaci svoje jezdce. Já podám návrhy nominace, možná budu mít dokonce prioritní slovo, ale nakonec rozhodne cyklokrosová komise.

Co bude vašim prvořadým úkolem?

Musím sehnat veškeré kontakty a sejít se se všemi kandidáty reprezentace. Je třeba předem určit kritéria, podle kterých budou jezdci nominováni na závody světového poháru. Pak musím dát dohromady kompletní kalendář akcí, které nás čekají. Ať už to jsou soustředění, světové poháry nebo běžné závody.

Budete měnit zaběhnutý model přípravy reprezentace nebo pokračovat v osvědčeném systému?

Ve funkci jsem teprve krátce. Zatím jsem se nesešel ani se svým asistentem. Myslím, že není třeba měnit zaběhnuté věci. Stávající model už funguje delší čas a všem vyhovuje.

Soustředění reprezentačních týmů bývá převážně v Táboře. Dá se předpokládat, že se to nezmění? Ano nezmění. A sejdeme se poměrně brzy. S týmem mužů nás čeká v polovině července v Olomouci silniční etapový závod Czech tour. Zde bude startovat Štybarova stáj Fidea, Šimůnkovo BKCP a Zlámalíkův Sunweb, nebude chybět ani český cyklokrosový reprezentační tým.

Pozvete na soustředění častěji mladé jezdce, abyste je měl více pod drobnohledem?

Znám je dobře. Jako trenér Budvaru je potkávám celou sezonu. Nechtěl bych jim zasahovat do oddílové přípravy.

Největší slabinou byli jezdci do třiadvaceti let. Co hodláte udělat pro zlepšení situace?

Je daná vývojem a slabším ročníkem. Nejlepší Petruš měl zdravotní problémy. Myslím, že se situace zlepší příchodem prvoročáků Paprstky, Lasáka, Veselého a Boroše, kteří se budou chtít poprat se staršími o reprezentační dres.

Na jak dlouho jste dostal smlouvu?

Tuším, že na čtyři roky. Ale mně stačí, když to budu dělat rok. Pokud se mi něco nepovede nebo se mi nebude dařit, tak samozřejmě skončím.