Basketbalistky přijdou o Hanušovou

Pár týdnů po záchraně nejvyšší soutěže počítají v Karlových Varech ztráty. Bude jich dost. Tou největší je reprezentantka Hanušová.

V Karlových Varech se ještě ani pořádně nerozkoukala a už pocestuje za další štací. Alespoň podle manažera Lokomotivy OE Romana Malečka. „Šuškalo se o tom dlouho, teď je to už téměř hotová věc,“ přiznává. Alena Hanušová ze Sokolova má nakročeno do velkého světa basketbalu.
Další zastávkou má být brněnský Gambrinus. „Neměli jsme tak silnou vyjednávací pozici jako oni,“ lituje Maleček.
Tým dlouholetých vládkyň nejvyšší soutěže sice něco ztratil na lesku po letošní porážce v prvoligovém finále play-off s USK Praha, přesto si zřejmě Hanušová vybere zřejmě nejlepší variantu. Tedy alespoň pro ni.
Karlovy Vary na tom budou už hůř. Místo velkého talentu českého basketbalu musí rychle shánět náhradu. „Dostala se dokonce do užšího kádru reprezentace dospělých. Je to mimořádně šikovná dorostenka,“ ví Maleček.
Mimořádně silná pozice Brna u reprezentačních výběrů, to je další věc, která pomohla Hanušovou přesvědčit. Odchod velkého talentu z místní líhně do Brna je teď podle Malečka už téměř jistý. „Tak na devětadevadesát procent,“ počítá.

Kanaďanky jsou doma

Hanušová nebude jediná, bez koho se v příští sezoně budou muset v Karlových Varech obejít. Jisté už je, že tady končí dvojice Kanaďanek OE Erin Allanovou a Ericou Mc Guinnesovou. „Hned po sezoně odlétly domů,“ říká Maleček. Stejný osud potkal také slovenskou rozehrávačku Katarínu Šándorčínovou a její krajanku Adélu Zmekovou, která se mezitím dostala do reprezentace. „Zatím to vypadá, že skončí ve Strakonicích,“ předvídá
S náhradu za masivní odchody raději příliš nepočítejte. Profesionálek ubude Je krize. Tohle vysvětlení budou asi basketbalistky Lokomotivy slýchat čím dál častěji. Vysvětlí se jím, proč není jejich tým tak mohutně posilován jako v posledních letech, nebo proč nejsou smlouvy tak štědře postavené jako dřív. „Rozpočet musíme skrouhnout tak o dva miliony,“ přiznává manažer.
Jedním z důvodů je i loni tak mizerná sezona v domácí lize, která skončila až záchranou v baráži.
„V rámci ligy jsme měli nejhorší sezonu za šest let. Poprvé se nám nepovedlo postoupit do play-off . Stačilo vyhrát dva zápasy a nemuseli jsme hodnotit sezonu tak špatně, jenže nakonec jsme skončili devátí a to je špatné,“ říká.
Teď stojí karlovarský manažer před důležitým rozhodnutím. Jak nezopakovat loňský propadák, a vejít se do seškrtaného rozpočtu. „Ustálit složení týmu a začlenit do něj větší počet mladých hráček jsme chtěli stejně už loni,“ trenér.
V karlovarské kabině tak v příští sezoně s největší pravděpodobností nenajdete tolik hráček pod profesionální smlouvou. „Chceme dát šanci několika šikovným hráčkám od nás, popřípadě z blízkého okolí.“ I to je cesta. Vždyť právě takhle se dostala poprvé do nejvyšší soutěže třeba Hanušová. Bude se vyjednávat Kdo z loňského kádru v Karlových Varech zůstane? Jistě to bude slovenská pivotmanka Michaela Magerčiaková, se kterou už klub podepsal smlouvu.
„Jistě zůstane také Blanka Sedláčková a Jana Houdková,“ počítá Maleček.
Pod smlouvou zůstávají také reprezentantky Lenka Větrovcová a Irena Borecká.
Jestli v Karlových Varech zůstanou obě, bude přesto záležet na dalším jednání. „Potřebujeme se společně dohodnout na nějakém úsporném režimu,“ přiznává Maleček.
Teď jen čeká, až se mu loňské opory vrátí ze soustředění s reprezentačním áčkem. „Doufám, že se dohodneme a obě u nás zůstanou.“ Pokud se klub s reprezentantkami dohodne, sejde se novému trenéru Bártovi na prvním tréninku alespoň šest basketbalistek pod profesionální smlouvou. „Kádr chceme doplnit ještě o další dvě nebo tři zkušenější hráčky,“ počítá manažer.
Posila na mateřské Už jistě mezi nimi nenajdete Šárku Kučerovou. Ta by se sice z ročního hostování z Německa vrátit chtěla, v nejbližší době však bude mít úplně jiné starosti. „Vrátila se nám těhotná, což nám trochu zkomplikovalo pozici na postu tři a čtyři,“ směje se.
S nastávající maminkou se domluvil na přerušení smlouvy. Do doby, než jí skončí mateřské povinnosti. „Pak doufám, že u nás bude pokračovat,“ přeje si.
Místo Šárky Kučerové si už vyhlédl náhradu. „Přiznám se, že jsme spolu už podepsali smlouvu s opcí. Jméno ale ještě prozradit nemůžu.“ Důvod je zcela prostý. Nové posile Lokomotivy ještě několik posledních dní dobíhá kontrakt v předešlém klubu. „Asi bychom způsobili na mezinárodním poli trochu zemětřesení, a to nechceme.“ Další post, který bude muset manažer řešit, je první rozehrávačka týmu. V minulých letech to byla silná stránka Lokomotivy, s odchodem skvělé Američanky Wallaceové se však srovnatelná jednička ve Varech neobjevila. Řešit chce Roman Maleček i situaci na křídle. Tady už má Lokomotiva problémy delší dobu. Vysokých křídel je ale na přestupovém trhu nedostatek. „Začátkem června chystáme malý kemp. Otestujeme několik hráček a třeba si vybereme,“ říká manažer Lokomotivy.