Básnířka: Knihu jsem rozdala dětem

Říkanky Marcely Machalové z Frýdku- Místku znají mnohé děti nazpaměť. Básnířka už píše nové.

Devětatřicetiletá Marcela Machalová je autorkou knížky Veršíky s obrázky pro radost našim nejmenším. Sbírku s osmdesáti krátkými rýmovačkami vydala na své vlastní náklady a rozdala.

Vaše básničky jsou ve Frýdku-Místku hodně populární, že? Třeba v plaveckém kroužku si je děti říkají už zpaměti. Knížku mají i v mateřských školkách a chtěly ji po mně i dětské lékařky.

Prý jste většinu výtisků rozdala, proč? Já mám děti ráda. Nešlo mi přes pusu, abych si říkala o peníze. Mě víc těší, když vím, že
si to děcka přečtou.

Jak dlouho jste je psala? Budete se divit, ale když se zašiju někam do ticha a mám soukromí, jde to rychle. Texty jsem měla za pár dní. S obrázky to bylo na delší dobu. Kreslila je Lenka Izsová, která učí ve školce. Není profík, ale hezky maluje. Chtěla jsem, aby byly básně i obrázky jednoduché. Stravitelné pro děti okolo tří
let.

Vy sama máte děti, inspirovaly vás? Já mám dětí pět ve věku dvacet, osmnáct, patnáct, čtrnáct a tři roky. Takže to čtu jen nejmladšímu. Starší mi ale radí. Můj čtrnáctiletý syn rozdal knihu spolužákům. To potěší, protože puberťáci mívají jiné starosti.

Co bude v další sbírce? Bude to napůl vzdělávací knížka. Takže rýmy o číslech, písmenkách, měsících v roce a tak.

Už vás někdo ocenil? Za knížku jsem sice žádnou cenu nedostala, ale pomáhání lidem mám v krvi. Před třemi lety mi Adra udělila cenu Křesadlo za dobrovolnou pomoc potřebným lidem.

Dědí se talent pro veršování? No, nevím, jestli se to dá nějak srovnat, ale mí nejstarší synové dělají dost dobře hip hop.