Bílý kruh bezpečí: pomoc obětem

Už třináct let nabízí ostravský Bílý kruh bezpečí pomocnou ruku obětem a svědkům trestných činů.

Obětem zločinů, svědkům i pozůstalým nabízí pomoc Bílý kruh bezpečí. Občanské sdružení, jehož ostravská poradna funguje už třináct let, pracuje bezplatně a anonymně. Přicházejí sem lidé okradení, týraní, oběti domácího násilí i znásilněné ženy.
„Bylo mi šestnáct. Nemohla jsem o tom mluvit ani doma, naši se to dozvěděli až po dvou letech,“ vypráví Jana z Karviné, kterou znásilnil muž, s nímž se náhodně seznámila na jednom koncertu. Obrátila se tedy na Bílý kruh bezpečí. „Ujala se mě psycholožka a právník, poradili mi a psychicky hodně pomohli. Díky nim jsem pak dokázala později svědčit u soudu,“ svěřila se Jana.

Bez jména a zdarma

„Celý ten kolos vyšetřování a soudů bývá na člověka moc. My jim nabízíme právní, psychologickou a emocionální podporu. Poradíme jim, doprovodíme je k výslechu nebo připravíme na soud. Pracuje u nás vždy dvojice poradců - právník a psycholog. V některých případech zvlášť závažné kriminality jsme schopni obětem zajistit i peněžní pomoc z nadačního fondu,“ říká Julius Kopčanský, vedoucí Bílého kruhu bezpečí v Ostravě. Veškerá pomoc je bezplatná, anonymní a nestranná.
„Nemusí nám říct jméno ani adresu, stačí zavolat nebo přijít kdykoli, když je poradna otevřená,“ dodává Kopčanský.

Vyhrožoval zabitím

Přišli i manželé Antonín a Ĺubomíra Pecuchovi z Ostravy, kteří měli problémy se sousedem. „Napadal nás, tloukl kladivem do dveří, vyhrožoval, že nám zdemoluje byt. Byli jsme z toho úplně vytřepaní. Manžel je po operaci srdce, skončil s podezřením na infarkt v nemocnici,“ říká Ĺubomíra Pecuchová. „Vyhrožoval zabitím. Měl jsem strach, vždyť byl už několikrát soudně trestaný,“ dodává její manžel.
V zoufalství se obrátili na Bílý kruh bezpečí. „Nikde jsme se nedočkali pomoci, až tam nám pomohli a poradili. Takže jsme podali trestní oznámení a z původního přestupku byl nakonec trestný čin a soused dostal podmínku,“ říká Pecuch. Dnes žijí u syna v jiné části Ostravy, ale do svého bytu zatím mají strach se vrátit.

PORADNA BÍLÉHO KRUHU BEZPEČÍ OSTRAVA adresa: 28. října 124 (v Domě kultury)
úterý, středa: 16 – 18 hodin
pátek: 16 - 18 hodin (pro objednané)
tel./fax: 597 489 204 mobil: 731 306 411 e-mail: bkb.ostrava@bkb.cz