Bitcoin je na vrcholu a zajímá již i animované Simpsonovy

Bitcoinové zpravodajsví v kresleném seríálu

Bitcoinové zpravodajsví v kresleném seríálu Zdroj: repro E15

Seriál se zabývá i politickými tématy. Proto dostali prostor i Hilary Clinton, Bernie Sanders, Donald Trump, Ted Cruse, Marco Rubio
V seriálu se objevil Donald Trump
Simpsonovi
Simpsonovi
5
Fotogalerie

Nezávislá kryptoměna bitcoin a její hodnota již přilákala i tvůrce animovaného seriálu o potřeštěné americké rodině Simpsonových. Například zápletka třináctého dílu jednatřicáté řady nazvaného Frinkcoin se přímo opírá o růst obliby kryptoměn a sleduje soupeření mezi profesorem Frinkem a miliardářem Burnsem, kteří každý nabídnou vlastní elektronické platidlo.

Fungování blockchainu je divákům vysvětleno i humornou písní, stejně jako fakt, že stačí vypnout elektřinu a veškerá hodnota se rázem vypaří. Momentální růst bitcoinu nepřímo komentuje i šestnáctý díl dvaatřicáté řady, když v jednom ze záběrů lze spatřit ztracený list papíru se zapsaným heslem k bitcoinovému účtu, které zní, jak jinak než - heslo.

Seriál Simpsonovi se za desetiletí života na obrazovkách vyvíjí a již zdaleka není pouhým animákem pro děti, výrazně se věnuje tématům jako jsou politika a peníze.

„Skutečnost, že se seriál zabývá finančními a daňovými tématy dokazuje i to, že Homer Simpson v jednom z dílů nazývá své tři děti láskyplně „mé daňově odečitatelné položky,“ říká k posunu Vojtěch Kostiha, který seriál překládá do češtiny.

Peníze seriál provázejí od začátku každého dílu. V úvodní sekvenci seriálu stojí Marge u pokladny v supermarketu pokladní omylem oskenuje i miminko Maggie a na kase se zobrazí částka 847,63 dolaru. Tvůrce scénáře Matt Groening k tomu říká, že to byly měsíční náklady na výchovu dítěte v roce 1989.

Další památnou finanční scénkou je situace, kdy Homer podává na poslední chvíli daňové přiznání a to tak, že jej jako zmuchlanou kouli vhodí na podatelnu těsně předtím, než se přepážka zavře.

„Ovšem, pokud se v seriálu řeší peníze, většinou po všech těch vtípcích přichází poučení, které je smysluplné. Proto nelze třeba říct, že by ten seriál měl v této věci špatný vliv. Aktuálně komentuje všechna témata, včetně těch finančních, a pokud poučuje, tak vtipně, ale konstruktivně. Vzdělává diváky ve finanční gramotnosti  a nabádá je k zodpovědnosti,“ hodnotí přínosy humoru ve finančních tématech seriálu Kostiha.