Bohatý dobrodruh Klatovy míjí

Stavba parkovacího domu se odsouvá. Nepřihlásil se žádný investor.

Dvoupatrový dům v barvě trávy nebo prosklená budova s navazující lávkou pro pěší postavená nad silnicí. Dva návrhy nového parkovacího domu v Klatovech, které městské zastupitele, nejvíc zaujaly. Ze stavby zřejmě nic nebude. Nepřihlásil se žádný investor. „Skončil termín, do kdy se mohli přihlásit zájemci o pozemek, na kterém by parkovací dům postavili. Nikdo ale zájem neprojevil,“ tvrdí tajemník Městského úřadu v Klatovech Miroslav Šafařík.

Radní se rozhodli, že nápad s parkovacím domem zatím odsunou a nové kolo výběrového řízení vyhlásí znovu příští rok. Nynější parkovací plocha za kulturním domem tak zůstane ve stejné podobě jako nyní. Parkuje se tu zdarma. Plán na stavbu parkovacího domu řešili zastupitelé už před zhruba osmi lety. Vloni se rozhodli, že původní plán je zastaralý a vyhlásili veřejnou architektonickou soutěž, do které se přihlásilo čtyřicet zájemců. Komise pak vybrala tři nejlepší návrhy.

Nově a zadarmo

„To raději zaparkuji o dvě stě metrů dál u nákupního centra a zadarmo, než abych platil za stání v parkovacím domě. Navíc se sem žádná z navrhovaných staveb nehodí. Jsou příliš moderní a blízko historického centra podle mého názoru nemají co dělat,“ myslí si Petr Porybný. Podle Marty Bláhové by do parkovacího domu vkládal peníze jen dobrodruh.

„Kdo půjde do takové investice? Vždyť i radní dali ruce pryč od výstavby a nechají všechno na soukromníkovi,“ říká Bláhová. Případnému zájemci o provozování parkovacího domu teď nijak nenahrává ani fakt, že ve městě přibylo dvě stě padesát nových parkovacích míst. Ty jsou navíc pro řidiče zadarmo a jen pár minut pěšky od centra. Jedno parkoviště je součástí nových stavebních úprav Tylova nábřeží. Další se nachází v sídlišti Za Beránkem.

Tam si lidé stěžovali, že nemají kde zaparkovat nejen kvůli tomu, že přibylo aut od řidičů, kteří tu bydlí, ale dost často tu stávali řidiči, kteří jezdí do práce v centru. Výstavbou nových parkovišť pomalu mizí problém s odstávkou aut v centru a okolí. Parkovat tu totiž mohou jen ti, kteří si zaplatí, nebo majitelé parkovacích karet. Tu ale dostávají jen ve firmách nebo lidé, kteří tu bydlí.