Boleslav má vlastní kalendář. Vytvořili ho obyvatelé

Místo obrázků koní či receptů budou mít lidé v roce 2011 před očima momentky ze života města.

Sedmnáctiletá Anna Ritterová se před rokem vydala na Svatováclavskou jízdu. Vyfotila jednoho z veteránů. Doma snímek asi půl hodiny upravovala.
„Moc to s programy v počítači neumím, byl to spíš takový pokus. Napadlo mě ale, že když jde o historické auto, bylo by pěkné udělat černobílé pozadí,“ vzpomíná Ritterová.
Možná právě tento zásah zaujal porotce. Annina jediná fotka, přihlášená do soutěže, bude lidem v Boleslavi viset nad pracovními stoly celé září.
Nijak zvlášť nemá rád březen Filip Borkenstein. Teď si možná získá jeho náklonnost. Právě v březnu lidé v kalendáři nalistují jeho fotografii mostu přes Jizeru. Vybral ji ze své ročníkové práce, v níž se zabýval dvanácti mosty na Mladoboleslavsku. Ten z Čejetic k Ptácké ulici zabodoval.
„Přišel mi nejzajímavější, je v něm ostrá dynamika a barvy ladí,“ uvažuje Borkenstein.

Snímek složil ze sedmi

Na rozdíl od Ritterové, která zatím moc nefotila, Borkenstein studuje Střední školu fotografickou, filmovou a televizní ve Skalsku.
„Obrázek jsem vytvořil ze sedmi fotek. Objekt jsem hodně podexponoval a potom jej postupně snímal s expozicí až do maximálních hodnot. Spojením vznikla fotografie, která má vytažené kontrasty a podobně,“ vysvětluje devatenáctiletý Borkenstein.
V kalendáři je třináct fotek od dvanácti autorů. Více než sedmdesát jich poslalo tři sta záběrů. Je mezi nimi pohled na červencovou Boleslav od Petra Siváka či srpnová krajina Českého ráje ze silnice na Dobšín od šedesátiletého Jana Červinky.
Kalendář, v němž jsou vyznačené i akce pořádané městem, si už lidé mohou koupit. Stojí devětašedesát korun. „Počítá se také s tím, že uspořádáme výstavu,“ uvedla Petra Kaplanová ze společnosti Kultura města Mladá Boleslav.

Další ročník začal

Zároveň již odstartoval druhý ročník soutěže. Jedinou podmínkou je souvislost snímků, které lze graficky upravovat, s Boleslaví.
Kultura města vyhlásila osm čtvrtletních témat zaměřených na roční období či pravidelné městské akce, pět celoročních a čtyři doporučená témata. Mezi nimi je třeba Rally Bohemia či koupání.
„Věříme, že soutěž zdomácní. V Boleslavi je a bude co fotit,“ míní Zdeněk Vranovský z Kultury města.