Botanic nabízí dobré jídlo mezi květinami

Restaurace a kavárna Botanic kromě originálního prostředí s květinami nabízí i skvělé jídlo.

Botanic je na své adrese nepřehlédnutelná restaurace. Mezi obyčejnou nízkou zástavbou podél Olbrachtovy ulice vyčnívá svým výrazným přírodním pojetím. Květiny a zeleň jsou doslova všude. Přitom před léty tam stála samoobsluha.

Testovací tým týdeníku Sedmička, v čele s expertem na gastronomii Jakubem Řičicou, vyslyšel další přání čtenářů a restauraci navštívil v neděli, těsně před polednem.

Trik s rezervací

Většina stolů byla obsazena cedulkou rezervace. „Buď musí mít restaurace opravdu dobrou pověst a lidé sem chodí i v neděli na oběd, což je málo obvyklé, nebo jde o trik. Obsluha si prostě vybere, koho si sem pustí,“ myslí si Řičica.

Volný stůl se pro testovací tým našel. Pohotová, rychlá, s absolutním přehledem, co se v podniku děje a co je na lístku.

Tak zapůsobila obsluha na kulinářského experta Řičicu, který byl dopředu obeznámený s dobrou pověstí podniku.

Usnadněný výběr

Nabídka jídelního lístku je vyvážená. Podobné pokrmy se neopakují, což sice snižuje počet položek, ale na druhou stranu usnadňuje výběr.

„Pěkná ukázka přehledně zpracovaného menu. Je tu několik desítek položek, přesto se člověk neztratí. Vše je správně rozdělené i pojmenované. Z takového lístku je radost vybírat,“ chválil Řičica jídelní lístek. Trochu se ale zarazil při pohledu na ceny, které jsou spíš vyšší.

Interiér restaurace je v duchu názvu především ze dřeva, které ve velké míře doplňují živé květiny. A pokud ne živé, tak ve formě obrazů. Elegantní dojem je podpořený pohodlným posezením a nevtíravou hudbou.

Řičica odmítl objednávat vše najednou a rozhodl se nejprve vyzkoušet avokádový salát s krevetami a koprovým dresinkem z mascarpone. Na pohled nebylo salátu co vytknout. Předkrm zkrátka splnil to, co sliboval.

Čerstvé potraviny

„Byl jsem opět zvědavý, jestli zde pracují s čerstvými ingrediencemi. A musím potvrdit, že ano. Zvlášť u avokáda je to dobře poznat. Krevety navíc byly správně opečené. Chuť opravdu odpovídala surovinám uvedeným v jídelním lístku,“ liboval si Řičica.

S dobrým hodnocením hlavního chodu byl ale Řičica opatrnější. Vyzkoušel tamní grilovaný rumpsteak z hovězí roštěné, který v Botanicu podávají s pikantními červenými fazolemi, pečenou bramborou a zakysanou smetanou. Řičicovi chyběla výraznější chuť masa a pečlivější servis příloh. Zejména pikantní červené fazole nevypadaly vedle brambory se zakysanou smetanou zrovna úžasně.

„Na rumpsteaku se toho dá vždycky hodně pokazit. Kuchař musí maso znát a vědět, co si s ním může dovolit. Zrovna tady ale můžu být, pokud jde o maso, víceméně spokojený. Osobně bych ho lépe dochutil, připravené bylo každopádně dobře. Trochu nešťastné jsou fazolky. Chuťově rumpsteak nijak zvlášť neobohatily, na pohled spíš škodily,“ myslí si Řičica.

Botanic ale u Řičici zabodoval sladkou tečkou v podobě tvarohového dortu s mačkanými jahodami a vanilkovou omáčkou.

„Už dlouho jsem neviděl tak precizně připravený dezert. Navíc chuťově nemám co vytknout. Po rozpačitém hlavním chodu výrazný palec nahoru,“ říká expert na gastronomii.

Hlavní devizou restaurace je originální a příjemné prostředí, sympatická obsluha a solidní úroveň gastronomie. Za návštěvu podle testovacího týmu rozhodně stojí. Jen je potřeba počítat s tím, že plnohodnotné menu vyjde přibližně na pět set korun.