Bowling? Baví celou partu

V Jihlavě počátkem října vznikla nová bowlingová herna. Ve městě jsou teď dohromady tři.

Bolí po něm nejeden sval v těle, ale zážitek ze hry s přáteli to vyváží. Bowling je odreagování i sport skoro pro každého. V Jihlavě jsou nyní už tři herny. Srážet deset kuželek různě těžkými koulemi s otvory pro prsty chodí podle personálu jak party kamarádů, tak kolegové z práce a rodiny.
Nejdéle funguje ve městě Bowling snack bar na Havlíčkově ulici. Tento podnik si chválí zkušený hráč Jiří Zástěra, jenž sráží kuželky již šest let.
„Bowling je skvělá společná činnost pro celou rodinu. Když cenu za pronájem dráhy rozpočítáte mezi čtyři pět lidí, nevychází to nakonec ani tak draho,“ konstatoval Zástěra. Kromě toho potvrzuje, že hlavně zpočátku dá tento sport zabrat. „Házíte-li pravou rukou, tak potom nejvíc bolí levá hýždě,“ říká hráč.

Kdo chce víc, než přátelskou hru s rodinou, kolegy nebo kamarády, má možnost i soutěžit. V pondělí 4. října v Bowling snack baru začala Jihlavská bowlingová liga. „Startuje v ní pět tříčlenných družstev. Má čtyři kola, a probíhat u nás bude až do Mikuláše,“ uvedl Lukáš z „bowlingbaru“.
Každá z heren má nějaké specifikum a vyhovuje určitému druhu hráčů. Millenium bowling club na Březinkách má výhodu, že sídlí v areálu s řadou dalších zábavních podniků – může v něm začínat i končit dlouhá večerní jízda.
Rekord 247 bodů uhraný na jedné z drah zůstává už několik let nepřekonaný, což je výzva pro hráče, kteří si věří.

V pátek 1. října se na Kollárově ulici nově otevřela třetí jihlavská herna Bowling Jitřenka. Má sice jen dvě dráhy, což je z podniků v Jihlavě nejméně, ale zato s moderním vybavením, jakým podle slov provozovatele disponuje jen několik málo heren v republice.
Bowling se někdy plete s kuželkami, ty se však hrají na jiné dráze s menšími koulemi bez děr a s odlišným bodováním. Kuželek je v nich jen devět a staví se do tvaru kosočtverce (deset bowlingových stojí na začátku hry v trojúhelníkovém šiku).
Kuželky se považují za náročnější sport, ale to neznamená, že by se bowling nedal také hrát na vysoké úrovni.