Box? Přemýšlivý tanec v ringu

Mostečtí boxeři míří za vítězstvím v první lize. A bodují i jejich nástupci.

Po vestibulu 18. mostecké základní školy se rozléhá rytmická hudba. Právě začal trénink mladých boxerů. Dvojnásobný juniorský mistr republiky i malý začátečník cvičí se stejných zápalem. Brzy je vzduch nasáklý potem. Stejně jako nadšením.

„Box má v Mostě třicetiletou tradici. V osmdesátých letech tu byla i extraliga,“ podotýká trenér Box Klubu Most Jaroslav Horák. Návrat do ní není podle mosteckého klubu žádnou sci-fi. „Tuhle sezonu bychom mohli porazit i Barkas z Ústí nad Labem a ligu vyhrát. Po nejvyšší soutěži ale letos netoužíme,“ říká Horák.

Postup do extraligy by byl pro klub náročný. „Máme super sponzora, ale vycházeli bychom jen tak tak. O extralize budeme uvažovat za rok. Tým na to máme,“ říká trenér. To jeho svěřenci dokázali hned při prvním turnaji v České Kamenici. Na body vyhráli 16:2. „Znamená to, že z osmi mých svěřenců jich sedm vyhrálo. Každý souboj se totiž počítá za dva body,“ vysvětluje Horák.

Příjemným překvapením pro něj bylo vítězství osmnáctiletého Romana Kleina, který v mužích nastoupil za Most poprvé. „Boxoval svůj třináctý zápas proti zkušenému borci, který jich zvládl už stovku. I věkový rozdíl tu byl velký. Roman přesto vyhrál na body,“ pochvaluje si Horák.

V mužích nastupuje za Most i úspěšný Karel Krajník. Na začátku prosince v Prostějově bude bojovat o republikový titul. V juniorech vybojoval dva, v mužích se o zisk medaile pokusí poprvé. „Asi budu nejmladší a hodně bude záležet na losu. Své konkurenty znám a rád bych bojoval o bronz,“ netají se svými plány letošní maturant.

Za pár týdnů se rozhodne, v jaké váhové kategorii nastoupí. „Uvidím, jestli v supertěžké. Nebo shodím šest kilo a půjdu do lehčí. Zhubnout umím. Už jsem během tří dnů sundal i osm kilo. Nejedl jsem, nepil. Jen si vlhčil žínkou rty,“ popisuje Krajník předzápasové přípravy.

Mladé naděje Trenéři Jaroslav Horák a Jaroslav Balín už ale mezi svými svěřenci rozpoznali nové talenty. Jedním z nich je i třináctiletý Daniel Bažo. O víkendu nyní nastupoval v reprezentačním výběru v Ústeckém poháru mládeže, kde se sjeli reprezentanti několika evropských zemí. A získal ve své váze stříbro. Za výběr severočeské mládeže si start vyboxoval i Erik Šimko z Mostu. Ten však ve druhém kole narazil hned na vítěze své kategorie a prohrál s ním na body. Podle trenéra však byl zápas cennou zkušeností.

„Pokud u boxu vydrží a zvládnou pubertu, budou skvělí. Častěji se ale stává, že se jim řadu let věnujete a oni pak zblbnou a dají přednost ulici,“ povzdechne si Horák.
Lehké není podle něj ani nové děti přilákat. „Koukají na americké filmy a hned by chtěly do něčeho bušit. Jenže nejdřív musejí získat fyzičku, naučit se kroky a používat hlavu. Box je tanec, u kterého se musí myslet,“ říká trenér.