Božkovský ostrov znovu ožije

Jediný plzeňský ostrov se má proměnit v zelenou obdobu doudleveckého Škoda sport parku. Dětem zajistí zábavu i vodní a fyzikální hřiště.

Šestihektarové území božkovského ostrova se znovu probudí k životu. Areál, který patří místní tělovýchovné jednotě, se má otevřít pro veřejnost a nabídnout místa pro sport i relaxaci. „Chceme, aby se z ostrova stala alternativa Škoda sport parku. Bude tu ale víc stromů i travnatých ploch,“ slibuje místostarosta druhého městského obvodu Oldřich Rozšafný. V areálu vzniknou nové cesty, přímo přes ostrov povede cyklostezka. Opraví se hřiště na národní házenou, fotbal a nohejbal, nový háv dostane i tělocvična a bývalá hospoda.

V navrhované studii jsou také dvě hřiště na beach volejbal, plácek na pétanque, obří šachy a chybět nebude ani asfaltová dráha pro bruslaře a lanové centrum mezi stromy. Specialitou pak bude vodní a fyzikální hřiště na uměle vytvořeném potoce, který protne ostrov. Nejdůležitější pro oživení ostrova bude nová lávka přes Úslavu z ulice K Jezu, po níž povede cyklostezka.

„U lávky vyroste parkoviště, to je alfa a omega celé akce. Tudy budou do areálu proudit lidé, v severozápadním cípu už se nebude parkovat,“ připomíná místostarosta Rozšafný. Celkové náklady se odhadují na padesát milionů korun. Obvod může už letos žádat o evropské dotace na opravy cest a hřišť, na lávku přes řeku může přidat peníze státní fond dopravní infrastruktury.

„S nabídkou oslovíme i našeho největšího sponzora ze Škoda sport parku, popřípadě místní firmy,“ zvažuje další varianty starosta obvodu Lumír Aschenbrenner.