Budějovice znovu zavedou „uliční výbory”

V územních komisích bude devět až jedenáct členů. Radnici pomůžou s řešením problémů.

Pro někoho to může být vzpomínka na staré pořádky, pro jiné pokrok.
Českobudějovičtí radní chtějí založit územní komise, které připomínají bývalé uliční výbory. V šesti městských lokalitách jim budou pomáhat jako poradní sbory při řešení místních problémů.
Po komisích už vloni volali hlavně obyvatelé okrajových částí města, do programu si je nakonec dala i vládnoucí koalice. Jejich činnost bude koordinovat radní za ČSSD Eva Hajerová. Podle ní od výborů nemohou obyvatelé očekávat příliš. Třeba, že odlehlé Třebotovice získají okamžitě miliony na kanalizaci.
Řešit ale mohou starosti jako rušení klidu a pořádku nebo představy o obnovách sídlišť. Dnes tyto záležitosti musí lidé oznamovat radnici přes petice. Radní se nechali inspirovat jinými statutárními městy, které komise mají. Třeba Hradcem Králové.
„Chceme zapojit víc lidí do výkonu samosprávy,“ poznamenal primátor Juraj Thoma.

Schůze v hasičárně

Šest územních komisí bude tvořit devět až jedenáct členů. Záleží na počtu obyvatel v lokalitě. „Scházet se mohou třeba v místních základních školách, někde i v hasičárnách,“ míní Hajerová.
Podobné komise nebo místní samosprávy požadovali obyvatelé na nejlidnatějším budějovickém sídlišti Máj. Sepisovali tam petice a zakládali občanská sdružení. „Určitě věci prospěje, že se nebudeme muset kvůli každému problému objednávat u primátora nebo náměstků. Uvidíme, jak se to osvědčí. Takové spojení s radnicí je důstojnější,“ míní Helena Kosová, která bydlí na Máji.
Zájemci o práci v územních komisích se mohou písemně přihlásit na mailu hajerova@c-budejovice.cz. Pokud jich bude v některé lokalitě víc, než je stanovený počet členů, budou radní o složení losovat. Přihlásit se mohou i zastupitelé.