Bytový komplex na okraji Moravského krasu čelí protestům

Jeden z největších bytových projektů v Brně vzniká v městské části Líšeň v Horníkově ulici, kde společnost Byty Horníkova ve spolupráci s developerskou firmou NET Development realizuje výstavbu více než 140 bytů. Developer však od počátku musí čelit protestům.

Záměr výstavby čtyř bytových domů o pěti (objekty C, D) až šesti (objekty A, B) podlažích míří k zájemcům o bydlení v dosahu přírody i relativní dostupnosti městského centra. Stavba proto vzniká na okraji brněnského sídliště Líšeň, obytný komplex Horníkova je ale současně zasazen do atraktivní severovýchodní oblasti Brna lemované přírodou Moravského krasu. Vedle příležitostí k aktivního odpočinku projekt zájemcům nabízí kvalitní infrastrukturu od možnosti nákupů po mateřské a základní školy.

Jednotlivé bytové domy budou nabízet 144 bytů od velikosti 1+kk až po 4+kk s možností výběru orientace vzhledem ke světovým stranám. Vlastní stavba začala loni v listopadu a bude dokončena v lednu 2013. Byty v komplexu Horníkova jsou nabízeny do osobního vlastnictví včetně spoluvlastnického podílu na společných částech domu a podílu na zastavěných a přilehlých pozemcích. V ceně každého bytu je zahrnuto navíc i venkovní parkovací stání, majitelé bytů 3+kk a 4+kk dostanou v nabídce parkovací místa v prostoru pod bytovými domy.

Rezervace a prodej bytů probíhají již od počátku listopadu 2011. „Způsob financování probíhá formou splátkového kalendáře, kdy veškeré zálohy klient skládá na vázaný účet u Komerční banky. Jednotlivé splátky záloh jsou připraveny tak, aby klient mohl využít financování pomocí hypotečních úvěrů,“ říká Milan Císař, ředitel developerské společnosti NET Development.

#####Otevřené „V“

Pro bytové domy A a B (49 a 41 bytů) byl zvolen tvar, který vychází především z jejich orientace ke světovým stranám – tedy tvar otevřeného písmene V, tak, aby byla využita především jižní a jihozápadní strana. Na těchto stranách jsou pak situovány větší okenní otvory, terasy, lodžie a balkony. Podzemní podlaží pod bytovými domy je navzájem provozně propojeno a bude sloužit jako podzemní parkoviště, kromě toho jsou v podzemním podlaží umístěny sklepní boxy a technické zázemí domu. Dispozičně jsou domy A a B členěny na tři části a každá z nich má vlastní bezbariérový vstup do komunikačního prostoru, který je tvořen schodištěm a výtahovou šachtou.

Bytový dům C (24 bytů) tvoří samostatně stojící objekt a má všechna podlaží nadzemní, v prvním z nich je technická místnost a sklad a v budově je jeden komunikační prostor s dvouramenným schodištěm a výtahem. Bytový dům D (20 bytů) má pět nadzemních a jedno podzemní podlaží, s domy A a B je provozně propojen v úrovni přízemí.

#####Aktivisté vs. developer

Stavbu v Horníkově ulici ale provázejí od počátku spory s občanskými aktivisty. Územní rozhodnutí na stavbu developer získal už v roce 2007, ale došlo k několika odvoláním a jistotu, že může stavět, získal až v srpnu loňského roku. Odpůrcem stavby je především sdružení Nesehnutí, jež postupně napadlo jak územní plán v lokalitě, tak i územní rozhodnutí a stavební povolení, které developer získal formou certifikátu od autorizovaného inspektora. Aktuálně se odpůrci dovolávají neplatnosti tohoto certifikátu. Loni v prosinci na stavbě komplexu Horníkova proběhla kontrolní prohlídka Městské policie Brno – odboru stavební policie – a v jejím závěru zástupci policie konstatovali, že stavba probíhá plně v souladu s platným povolením a podle stavební dokumentace.

Developer ale opakované obviňování ze strany aktivistů považuje za pomluvu a rozhodl se proti němu bránit soudní cestou. Již loni proto podle informací jednatele společnosti Ladislava Smutného bylo podáno trestní oznámení na organizaci Nesehnutí, která podle něj uvádí o developerské firmě záměrně nepravdy.