Bývalá pracovnice Googlu chce zachránit přepracované Silicon Valley s pomocí kakaa

Vaření čokolády může být osvobozujícím rituálem, tvrdí Američanka. (Ilustrační foto)

Vaření čokolády může být osvobozujícím rituálem, tvrdí Američanka. (Ilustrační foto) Zdroj: Profimedia.cz

Vaření čokolády může být osvobozujícím rituálem, tvrdí Američanka. (Ilustrační foto)
Kakaové boby sušící se na slunci v Latinské Americe na plantáži ve Venezuele.
Kakaové boby
Kakaovník
5
Fotogalerie

Sena Shellenbergerová odešla v březnu 2016 z pozice programové manažerky v technologické společnosti Google. Od té doby procestovala Jižní a Střední Ameriku, kde objevovala původní recepty na výrobu horkého kakaa. Právě rituály s kakaem, jehož pití má pozitivní dopad na zdraví, mají podle Shellenbergerové potenciál i ve velkých firmách.

Ze zaměstnání ve firmě Google odešla Shellenbergerová poté, co poprvé ochutnala na dovolené v Mexiku pravé kakao, píše server Business Insider. Devětadvacetileté programové manažerce, která pracovala v týmu Google Glass, tehdy připadalo, že kakao chutná jako hořká káva s příchutí hlíny. Podle svých slov pocítila rozlévající se teplo a jemné brnění v těle.

„Opravdu to bylo jako vymanutí se z toho člověka, kterým jsem byla předtím,“ řekla Shellenbergerová. Práce ve společnosti Google totiž mladé ženě nevyhovovala, každý den strávila tři hodiny dojížděním mezi San Franciscem a ústředím firmy v Mountain View a jedla takřka výhradně ve své kanceláři.

Po nějaké době se prý stala nerozhodnou, nesoustředěnou a zvažovala odchod z firmy. Kakao jí v ten moment mělo pomoci „prozřít“.

Po první ochutnávce tak začala experimentovat. Koupila si syrové kakao a ve své kuchyni zkoušela připravovat nápoj podle starověkých rituálů, ke kterým patří různé recepty a také písně. Horké kakao vyrábí z kakaové pasty, vody a občas přidává i další ingredience jako například kajenský pepř.  

Po odchodu z Googlu procestovala Shellenbergerová Kostariku a Peru, kde se učila od šamanských léčitelů a účastnila se kakaových ceremonií. Po návratu se chtěla o své zkušenosti podělit a tak rozjela online kurz Open Your Heart with Cacao (Otevři své srdce kakau – pozn. red.), jehož účastníci zaplatí nejméně 139 dolarů.

Třítýdenní videokurz naučí účastníky kakao připravovat podle tradičních starověkých rituálů a porozumět jeho historickému i spirituálnímu původu. Skrze vaření kakaa se mají lidé naučit otevřít své srdce a cítit radost, odbourat špatné návyky a prohloubit vztahy s ostatními.

Kakao se konzumuje v malých dávkách a obsah způsobuje různé reakce, pocity otevřenosti a extáze. Kakao má mít léčebné vlastnosti, pomáhat snižovat krevní tlak a zlepšovat krevní oběh, což zlepšuje i činnost mozku. Tyto vlastnosti prý kakao ztrácí v komerčním zpracování.

Shellenbergerová vidí v kakau ještě další smysl. Podle ní by se kakaové rituály osvědčily i ve velkých korporacích, jako je Google, kde by se mohly stát součástí teambuildingových a dalších aktivit.