Na světě je historicky první probiotické pivo. Mohlo by pomoci s imunitou

Vědci z National University of Singapore

Vědci z National University of Singapore Zdroj: National University of Singapore

V současné době existuje mnoho mléčných probiotik, ale udělat pivo s probiotiky byl až donedávna velký problém. Důvodem je skutečnost, že dotyčné organismy si příliš „nerozumějí“ s tzv. chmelovými kyselinami.

Vědci z National University of Singapore se rozhodli tuto hozenou rukavici zvednout – a slavili úspěch. Podařilo se ji vyrobit kyselé pivo, které obsahuje probiotický kmen známý jako Lactobacillus paracasei L26.

Toto konkrétní probiotikum obývá lidské střevo a určité důkazy naznačují, že možná dokáže regulovat činnost imunitního systému.

Pivo, které se vařilo cca měsíc, má asi 3,5 % alkoholu. „Zmíněné probiotikum využívá cukry přítomné ve sladu k výrobě kysele chutnající kyseliny mléčné, což vytváří pivo s ostrými a trpkými příchutěmi,“ konstatovala Chan Mei Zhi Alcine.

Tento mok by teoreticky (je zapotřebí si uvědomit, že minimálně v případě zdravých jedinců jsou benefity plynoucí z konzumace probiotik předmětem častých diskusí) mohl mít blahodárný vliv na střeva a imunitu. Jeho autoři si již nechali patentovat recept a doufají, že v brzké době se jim podaří uvést svůj výtvor na trh. Je ovšem otázkou, zda o něj bude dostatečný zájem…