Centrum pasivního domu: Zákon o hospodaření energií chrání spotřebitele

Novela zákona o hospodaření energií je důležitým a potřebným krokem pro zajištění konkurenceschopnosti českého stavebnictví, nastartování ekonomiky, ochranu spotřebitelů i jako významné gesto udržitelného chování.¨Novela vznikla v rámci důkladné a komplexní odborné diskuze, čerpající zároveň zkušenosti ze zahraničí, a ve stávající podobě tak srozumitelně a rozumně formuluje požadavky na energetickou náročnost novostaveb i rekonstrukcí budov, uvedlo Centrum pasivního domu.

„Novela zákona transparentně formuluje požadavky a předvídatelný směr budoucího vývoje stavebnictví a umožňuje tak firmám se řádně na změny připravit, významně posílit svoji konkurenceschopnost a obstát na mezinárodním trhu,“ říká ředitel Centra pasivního domu Jan Bárta. Požadavky formulované v novele zákona a v připravované vyhlášce jsou podle něj při dosažení aktuálních znalostí, materiálů a prvků bez problémů v praxi technicky dosažitelné.Jsou nastaveny na ekonomicky optimální úrovni, tedy nejedná se v dané věci o bezhlavé prodražování nákladů souvisejících se stavbou nebo rekonstrukcí domu či bytu.

Zavedení PENB povede podle něj, obdobně jako u spotřebičů, k postupnému a přirozenému zvyšování tlaku trhu na úspornější stavby. Vypracování průkazů energetické náročnosti budov u novostaveb je povinné již pět let. Nové PENB jsou tedy pouze lépe vypovídající a komplexnější úpravou stávajícího průkazu energetické náročnosti budov. „Hlavním cílem novely zákona je plynulý přechod k energeticky úspornějším budovám. Průkazy jsou v této věci pouhým nástrojem, avšak velmi důležitým, k dosažení tohoto cíle,“ uzavírá.