Ceny bytů klesaly v závěru loňska hlavně mimo Prahu

Nabídkové ceny bytů v závěru roku 2011 klesaly hlavně v mimopražských regionech. Podle nově zveřejněných údajů Českého statistického úřadu to bylo o 1,6 procenta. V Praze se nabídkové ceny snížily o 0,2 procenta, v celém Česku bydlení zlevnilo o 0,9 procenta.

Některé zprávy z trhu uvádí výraznější pokles cen, například u nového bydlení v Praze. Průměrné ceny nových bytů v hlavním městě byly podle aktuálních údajů stavební společnosti Skanska v závěru loňského roku meziročně o 8,5 procenta nižší, za čtvereční metr se v metropoli v průměru platilo 57 403 korun. Průměrná cena je ale podle Skansky zkreslená drahými byty v centru Prahy. Většina nabízených novostaveb tak prý stojí kolem 45 000 až 55 000 korun za čtvereční metr.
„Pokles cen některých materiálů a práce rezultující z nedostatku zakázek na stavebním trhu umožnil developerům nastavit také nižší konečné ceny u nově zahájených projektů nebo zlepšení vnitřního vybavení,“ řekla ředitelka odboru prodeje a marketingu Skanska Reality Naděžda Ptáčková. Velcí stavitelé bytů ale současně uvádějí, že od Nového roku většinou zdražili nové bydlení kvůli zvýšení spodní sazby daně z přidané hodnoty (DPH). Ceny se podle developerů pohnuly nahoru zpravidla v řádu desítek tisíc korun. Některé menší firmy chtějí ceny držet navzdory vyšší dani. „Zvýšené DPH zatím nepromítneme do žádného z našich čtyř rozestavěných projektů v pražském i brněnském regionu,“ uvedl marketingový manažer společnosti Bemett Jan Koubík.