Český paličák drtí čínský česnek

Farmářské trhy v Liberci budou pokračovat i v zimě. Přestěhují se pod střechu obchodního domu Forum.

Zimní farmářské trhy budou brzy jediným místem, kde lidé v době před Vánoci nakoupí čerstvou zeleninu. Trhovci se totiž přestěhují pod střechu obchodního domu.
O tom, že se lidé vrací k domácím surovinám, svědčí davy, které dennodenně navštíví farmářské trhy u obchodního centra Forum. Tržnice je otevřená od dubna letošního roku a získala si nejen srdce hospodyněk. Zpráva o tom, že trh se zeleninou bude v provozu také v zimních měsících, místní potěšila. „Přes zimu sem určitě zajdu, i když už ne tak často jako v létě. Moji oblíbení prodejci tady nebudou, a tak musím nakoupit u někoho jiného. Například brambory nebo cibule jsou odsud chutnější než z velkého obchodu,“ říká jedna z pravidelných zákaznic Jaroslava Hertlová z Liberce.
V krytých prostorách nákupní galerie je už připraveno třináct stánků, které mohou prodejci využít v podzimních a zimních plískanicích.
„Chceme vycházet lidem vstříc, a tak jsme se rozhodli pořádat farmářské trhy i v zimě,“ sdělil technický manažer obchodního centra Forum Petr Hovorka. „Za dobu trvání trhů vedení centra spolupracuje s šedesáti prodejci, kteří se na naší tržnici pravidelně objevují. Největší zájem je o pátky, to jich běžně se svým zbožím přijíždí až třicet,“ přibližuje Hovorka. Trh nabízí přes většinu týdne zeleninu, ovoce a květiny. V poslední pracovní den k nim přibývají pekařské, mléčné a masné výrobky. Zájemci o kuchyňské suroviny tady seženou téměř vše. Dokonce v pátek i vejce a ryby, které podléhají přísnějším hygienickým předpisům.
„Kontroloři Krajské veterinární správy nás navštěvují minimálně jednou za čtrnáct dní. Až na drobná pochybení některých prodejců, nebyly zjištěny žádné větší nedostatky,“ zdůraznil manažer.

Lidé si nákupy pochvalují

Lidé si vesměs nákup na tržnici pochvalují, jen někteří si myslí, že zboží, které se nabízí na farmářských trzích, je předražené. „Dovezená zelenina je často levnější než naše, kvůli nerovným dotacím z Evropské unie,“ vysvětluje ceny prodejce zeleniny Miroslav Laurenčík z Liberce. Většina farmářů ale nabídku místa v krytých prostorách zřejmě nevyužije. „Jsem rád, že tady budu mít možnost prodávat do Dušiček. Pak už nemám tolik zboží a ani čas. Musím se věnovat nové sadbě ve svých sklenících,“ říká zemědělec z Vědomic Josef Mika. Největší sháňka je po českém česneku. Liberečané dali „mat“ tomu supermarketovému z Číny.
„Český paličák je mnohem kvalitnější, stačí ho tři stroužky a vydá za kilo toho dovezeného,“ uvedl Jiří Jisl z Liberce.
Tržiště začátkem dubna otevřelo obchodní centrum Forum za podpory města a Regionální agrární rady Libereckého kraje. Denně jím projdou až čtyři tisíce lidí.
Prodejci zeleniny se přestěhují na zimu dovnitř a od druhého prosince se jejich venkovní místo promění v předvánoční trhy se sváteční atmosférou.