Chci pomoci, říká posila Sigmy

Z vedoucího týmu fotbalové ligy do předposlední Sigmy Olomouc zamířil v zimní přestávce Jakub Podaný.

Fotbalová Sigma zbrojí. Čeká ji boj o záchranu, a tak není divu, že se ohlíží po posilách. Tou první se stal Jakub Podaný ze Sparty Praha. K týmu se připojil hned v úvodu zimní přípravy.

Příchod levého záložníka však nebyl „zadarmo“. Jako vyrovnání za jeho půlroční hostování s opcí zamířil opačným směrem mladý trenér Václav Jílek, dosavadní asistent kouče Petra Uličného.

Hostování uvítal

Čtyřiadvacetiletý fotbalista stěhování na Hanou přivítal a nebere ho jako degradaci. „Ve Spartě jsem nedostával moc příležitostí. Aš už v lize, nebo v evropských pohárech jsem toho moc nenahrál. Pokud budu v Olomouci dobře pracovat, tak se můžu dostat do základní sestavy a ukázat, že na ligu mám,“ říká Podaný. O tom, zda se pak jeho hostování změní v trvalý přestup, nemá smysl v tuto chvíli spekulovat. Ostatně sám hráč na tohle vůbec nemyslí.

„Zatím jsem tady na hostování, takže nemůžu říkat, že se ze mě stane za půl roku Olomoučák. Víte co, Sparta je u nás největší klub, takže zase nemůžu říct, že z ní chci odejít pryč. Zatím to nechávám otevřené,“ uvádí Podaný.

Levonohý fotbalista vyměnil přední český klub za boj o záchranu. Příchod do předposledního celku prvoligové tabulky ho však netrápí.

„Hostování nejsou mnohdy z hlav hráčů. Většinou to vyjednají funkcionáři klubů. Nakonec jsem rád, že to dopadlo takto a jsem v Olomouci, tedy klubu, který hraje pěkný fotbal, má dobré zázemí a lidí chodí také dost,“ vysvětluje Podaný.

Stresu si užije dost

V novém působišti si sice může nechat zajít chuť na atraktivní zápasy o titul, stresu si však podle všeho při záchranářských bojích užije dost. Hrát o holé setrvání v nejvyšší soutěži je totiž pro otrlé povahy.

„Olomouc je v takových patrech tabulky, na která není zvyklá. Chtěl bych týmu pomoct. Jsem tady ale také za sebe. Na hostování chci ukázat, že mám na to, abych v budoucnu za Spartu zase nastupoval,“ pokračuje sebevědomě hráč, který se narodil na Moravě, fotbal se však „učil“ v hlavním městě.

„Skoro celá rodina bydlí blízko Kroměříže. Brzy po mém narození jsme se ale s rodiči odstěhovali do Prahy, kde jsem v podstatě žil takřka celý život,“ říká odchovanec pražské Sparty, jenž v dětských letech trávil na Moravě prázdniny u rodiny. Teď to k ní bude mít o pořádný kus blíž.