Chleba s vodou vystřídal řízek a salát

Řízek se salátem nebude chybět ani na štědrovečerním stole v plzeňské věznici. I čočku k obědu vězni dostanou.

Tytam jsou doby, kdy vězni trávili vánoční svátky v šachtách jáchymovských dolů a odměnou jim za to byla skoro nepoživatelná brynda a malý kousek chleba. Dnes je všechno jinak. Ani na stolech vězňů z Borů nebude o Štědrém dnu chybět oběd v podobě čočky na kyselo a klasická vánoční večeře – rybí řízek a salát. Ředitelství věznice zároveň připravilo i jídelníček pro odsouzené, kterým zdravotní stav nedovoluje jíst smažená jídla.

Pro ně je připraven řízek přírodní. Štědrý den a následující svátky znamenají pro odsouzence i zvolnění režimu. Většího počtu návštěv se ale nedočkají. „Zpravidla se ovšem rozšiřuje možnost sledování televizních programů, současně můžeme zmínit možnost vězňů účastnit se kulturních a sportovních akcí,“ řekla Sedmičce mluvčí plzeňské věznice Jana Bartošová.

Nejhorší jsou ty první

Na Vánoce za zdmi žaláře nikdy nezapomene ani čtyřiatřicetiletý Roman z Plzně. Prožil tam troje za vykrádání bytů. „První Vánoce byly hrozně deprimující, když jsem myslel na mámu a na manželku. Ty druhé už to šlo. Do práce jsme jít nemuseli a jak spoluvězni, tak i bachaři se chovali líp,“ vzpomíná na nejčernější chvíle muž, který nechtěl sdělit celé své jméno.