Chování ženy posoudí znalci

Vraždu v ulici Jaroslava Foglara si zřejmě budou Kladenští dlouho pamatovat. Zemřelo dítě. Stejně jako před osmi lety.

Na pomníček Terezy Čermákové do lesoparku Bažantnice nosí obyvatelé Kladna už osm let květiny a plyšáky. V roce 2001 pětiletou dceru její matka v opilosti zalehla a udusila. Mrtvé tělo pak ukryla a zapálila v základech hájenky v lesoparku a policistům tvrdila, že dcera zmizela z hřiště.
Lhala. Stejně jako letos v pondělí 3. srpna žena z ulice Jaroslava Foglara. Tvrdila, že sedmiměsíční vnučka, kterou hlídala ve svém bytě, spadla z kočárku. Pitva prokázala, že dítě mělo na krku rýhu po škrcení čtyři až pět milimetrů širokým provázkem nebo podobným předmětem. Obviněná žena je v ruzyňské vazební věznici.

Brala léky

V bytě, kde se tragédie stala, je ticho. Na zvonění nikdo nereaguje.
„Evička brala prášky na nervy. Říkávala mi, že kdybych věděla, čím vším na psychiatrii prošla, tak bych prý tomu nevěřila. Já se její dceři divím, že jí nechala tak malé děti na hlídání, když to o mamince věděla,“ říká sousedka, která si nepřeje zveřejnit své jméno. Stejně jako další spolunájemníci a lidé z okolí.
„Tu paní, o které píšou, že si chodila v noční košili pro pivo, jsem u nás nikdy neviděl,“ podotýká výčepní z hospody Na Floře, která je od vchodu, kde obviněná bydlí, vzdálená asi sto metrů.
Vyhýbavě o možnosti, že žena pila, hovoří sousedé. „Jestli šla se džbánkem pro pivo, tak to ještě nemusí být alkoholička. Má manžela, tak si třeba dali spolu po obědě točené. A jestli pro něj někdy šla jen v noční košili, to je její problém,“ míní sousedka.

Pondělí 3. srpna

Podle výpovědí sousedů je možné zhruba sestavit scénář osudného dne. Dcera v pondělí ráno předává matce své tři děti na hlídání. Sedmiměsíční dvojčata, dívky, a sedmnáctiměsíčního chlapce. Děti si chce vyzvednout odpoledne. Děda je v té době podle svědků v práci.
„Když jsem šla v pondělí od doktora, byla Evička v okně. Den předtím jsme si domluvily kafe, tak jsem řekla, že si ho dáme. Ona odpověděla, že to nejde, protože hlídá dceři děti,“ vzpomíná sousedka.
Další sousedka ji potkává v poledne před domem. „Šla nakoupit a s sebou měla jen kluka. Holky nechala doma. Nabídla jsem se, že je pohlídám, ale odmítla,“ říká důchodkyně z posledního patra. Pak už sousedé slyšeli ženu běhat po chodbě a křičet, že vnučka nedýchá.
Záchranáři přijíždějí za několik minut. Dítě končí v motolské nemocnici, kde umírá.
Soudní pitva potvrzuje, že dítě bylo uškrcené. Více policie odmítá říci. „Čekáme na zprávy znalců z oboru psychiatrie,“ říká mluvčí Soňa Budská.
Podle mluvčího kladenského soudu Iva Poštolky ženě hrozí trest patnáct let, výjimečný do pětadvaceti let či doživotí. K prvnímu stání ji může eskorta přivést v listopadu.