Chřipková epidemie zaútočí na Vary

Hygienici předpokládají, že chřipková epidemie dorazí do Varů začátkem prosince. Lidí s prasečí chřipkou přibývá.

Karanténa, vitamíny a horký čaj. To jsou nejčastěji skloňovaná slova v rodině čtyřicetileté ženy z Karlových Varů, která si doma léčí prasečí chřipku.
„Když jsem šla večer spát, měla jsem teplotu. Ráno se mi špatně dýchalo. Byla jsem z toho vyděšená, tak jsem šla k doktorce. Podívala se mi do krku a s jistotou mi oznámila, že mám prasečí chřipku. Nedělala mi ani testy, měla jsem jasné příznaky,“ uvedla. Protože nepatří mezi rizikové pacienty, smí se léčit doma. „Lékařka mi řekla, že rodina musí vše vydensifikovat. To znamená například vyprat oblečení. Virus se v něm drží až dva dny. Cítím se jako ve vězení, rodina se mnou mluví jen přes zavřené dveře,“ řekla.
Protože nakažených přibývá, lidé berou karlovarské lékárny útokem. Po léku proti chřipce Tamiflu z nich mizí také ochranné roušky. Minulý týden je zákazníci vykoupili v centru města. „Turisté je brali po baleních. Jsou vyděšení kvůli epidemii na Ukrajině,“ řekla Sedmičce zaměstnankyně lékárny v ulici T. G. Masaryka. Roušky však neputují pouze do rukou turistů, ale i místních, kteří mají z chřipky strach. „Zájem o ně mají zaměstnanci lázeňských domů. Myslím si, že se jimi chrání před turisty,“ uvedla Monika Vítová z lékárny na Růžovém Vrchu.
Hlavní vlnu chřipkové epidemie očekávají hygienici za dva týdny, kdy kromě běžné sezonní chřipky udeří i chřipka pandemická. V Karlových Varech tak s největší pravděpodobností počet lidí nakažených prasečí chřipkou nadále poroste. „Nemůžeme určit, jaké procento lidí s chřipkou má chřipku prasečí. Odebíráme pouze závažné případy, které potvrdí Národní referenční laboratoř,“ uvedla Jindřiška Benešová, vedoucí protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice v Karlových Varech.