Cíl hokejistů: vyhnout se baráži

Nový ročník extraligy začne v pátek 17. září. Boleslavští se na první utkání těší.

Do půl roku trvajícího hokejového kolotoče naskočí hráči Mladé Boleslavi v Kladně. „Úvodní zápas extraligy bychom chtěli odehrát tak, abychom přivezli nějaké body,“ říká trenér Jan Tlačil.

Jsou připravení

„Loňská sezona byla dlouhá, ale program jsme upravili tak, abychom byli na tu letošní velmi dobře připravení,“ věří Tlačil v povedený start.
Ten je sice důležitý, avšak loni skončil Bruslařský klub v baráži, přestože měl na kontě po čtyřech zápasech devět bodů.
„Na začátku sezony bývají utkání vyrovnaná. Všechny týmy mají stejně sil. Věřím, že se toho kluci nezaleknou a předvedou se fanouškům v dobrém světle,“ doufá sportovní manažer Milan Hnilička. Tým by na to měl mít kvalitu, přes léto posílil. Na druhou stranu dokázalo mužstvo z pěti přípravných utkání proti extraligovým soupeřům vyhrát pouze jediné, proti Liberci. „Chtěli jsme udělat výsledky, které by nám dodaly na sebevědomí,“ říká zklamaně Tlačil. „Teď se musíme dívat před sebe,“ vzhlíží trenér k mistrovským utkáním. Milan Hnilička je jiného názoru.
„Dělá mi to vrásky na čele, klidný z toho nejsem,“ přiznává bývalý brankář. Zároveň dodává, že tým svou sílu má a že v něj ani v nejmenším neztrácí důvěru.

V generálce na extraligu podlehli Středočeši Spartě 2:5 „Nebyl to špatný zápas. Ukázal, kde ještě máme slabiny. Dvě třetiny jsme odehráli tak, jak si představujeme naši hru v sezoně,“ hledá na prohře pozitiva Tlačil. Dlouhodobým problémem hokejistů z města automobilů jsou přesilové hry. „Cvičíme je každý trénink. Snad pro nás skutečně budou přesilovkami a ne nevýhodami,“ přeje si Tlačil.
S nějakým příchodem na poslední chvíli se nepočítá. „Klub má snahu jít výkonnostně nahoru, proto očekáváme, že v sezoně k nějakému přestupu ještě dojde,“ říká Hnilička s tím, že nevylučuje pozdější transfery. Zároveň si pochvaluje omlazení kádru.

Budoucnost v mládí

„Do budoucna bych rád v týmu viděl další mladíky. Nikola Gajovský se prosadil do základního kádru, Marek Loskot je na hraně. Bude to cesta, kterou se budeme snažit jít dál. Pro tým jsou velkým přínosem,“ odhaluje olympijský vítěz z Nagana Hnilička směr, kterým se klub vydá v příštích letech. Útok nově posílil sedmadvacetiletý Kanaďan Duncan Milroy, který by měl připravovat boleslavské góly. „Má velice dobré herní schopnosti. Z jeho strany nevidíme typický kanadský přístup. Má v sobě hodně evropského pojetí hokeje, což je pro nás jen dobře,“ podotýká Hnilička.
A jaké že jsou cíle pro nový ročník? Samozřejmě neskončit znovu poslední. „Desáté místo by pro nás bylo úspěchem. Stěžejní ale je vyhnout se baráži,“ konstatuje střízlivě Hnilička.
„Těšíme se, až všechno vypukne,“ dodává trenér Boleslavských Jan Tlačil.
Poprvé se Středočeši představí na domácím ledě v neděli 19. září v duelu proti Kometě Brno. Kvůli fotbalu se začíná až v sedm hodin večer.

Jaro a léto BK Mladá Boleslav

KVĚTEN – přicházejí Tomáš Divíšek, Petr Macháček, Radek Matějovský a Darrell Hey – v týmu končí hostování Jaroslavové Kasík s Kracíkem a Jiří Ferebauer – odchází také Marcel Šterbák s Tomášem Sýkorou a končí veterán Valdemar Jiruš – Michal Sup ukončuje profesionální kariéru – velkým šokem pro fanoušky je rozvázání smlouvy s kapitánem Richardem Králem – z Novokuzněcku přichází Jiří Marušák ČERVEN – přichází Jordan Krestanovich, který nepřesvědčuje a ještě v srpnu tým opouští
ČERVENEC – brankář Marek Schwarz (na snímku) činí přítrž všem spekulacím a oznamuje setrvání v Mladé Boleslavi
SRPEN – s mužstvem trénují hvězdy Radim Vrbata, Jaroslav Bednář a Michal Rozsíval – novým sportovním manažerem se stává Milan Hnilička
ZÁŘÍ – do týmu přibývá Martin Kupec z prvoligového Berouna – Boleslav posiluje Kanaďan Duncan Milroy