Cíl Tescomy: postup do ligy

Zlínští fotbalisté skončili po podzimní části druhé ligy na šestém místě. Na jaře chtějí bojovat o postup mezi elitu.

Dvakrát se marně snažili o návrat do první ligy. Po vydařeném druholigovém podzimu ve fotbalovém Zlíně věří, že na třetí pokus jejich snažení vyjde. Hráči Tescomy přezimují na šesté příčce s tříbodovým odstupem na postupovou pozici a jejich kouč Alois Skácel je přesvědčen, že ve čtrnácti jarních kolech tým dokáže ztrátu smazat.

Dřívější šéftrenér mládeže ve zlínském klubu převzal druholigové áčko v létě a čekalo jej hodně práce. Společně s asistentem Jiřích Chytrým museli do týmu zapracovat mladé odchovance, aby byli připraveni zvládnout druholigovou zátěž. „Ze základního kádru zůstali jen Roman Dobeš s Honzou Jelínkem, takže jsme z bývalých náhradníků udělali opory, které začaly hrát pravidelně,“ poznamenal Skácel.

Polách chyběl

Jeho tým vstoupil do soutěže skvěle a po šesti kolech byl bez porážky v čele. Jenže poté nastal zlom a tabulkový propad. Ve Zlíně si jej vysvětlují absencí špílmachra Tomáše Polácha, který si poranil achillovku a nakonec musel jít na operaci. Na jaře by už ale měl být v pořádku a stát se opět tahounem.

„Poláchovo zranění nám dost nabouralo plány a promítlo se do výsledků. Scházela nám jeho kreativita. Je to právě ten rozdílový hráč, který je trošku jinde než ostatní. Potom se zranili i Švach, Dobeš a Kubica. Proto jsme v některých utkáních nastupovali s fotbalisty, kteří nemají moc odehráno,“ podotkl kouč Tescomy. Považuje však na druhou stranu za pozitivní, že si zahráli mladíci. „Mohli jsme si udělat obrázek, jak dál s nimi pracovat a jestli to má vůbec smysl. Ukázalo se, že jsou příslibem do budoucna. Jen aby jim to vydrželo a zlepšovali se,“ přeje si kouč.

Zlínští přišli o lepší výchozí pozici do jarní části na hřištích soupeřů. Zatímco před vlastními fanoušky patří Skácelovu celku vedoucí příčka, venku získal jen pět bodů a je třetí nejhorší. Dalším podzimním minusem je nízká produktivita. Tescoma vstřelila jen sedmnáct branek a horší je ve druhé lize už pouze Most.

„V dnešní době jsou obrany dobře zavřené, každý si střelce hlídá. A když k tomu přičteme fotbalovou nevyzrálost našich útočníků, tak nemůžeme být produktivní. Ale je jen otázka času, kdy se to zlepší,“ nepochybuje zlínský trenér.

Právě na ofenzivní posty by chtěl v zimní pauze získat posily. Zlín si vytipoval několik méně známých fotbalistů, které však pozorně sledoval a má přehled o jejich schopnostech. „Kostru týmu jsme za čtyři měsíce vytvořili, ale chceme kádr zkvalitnit. Vyhlédli jsme si dva hráče, a kdyby oba přišli, bylo by to výborné,“ tvrdí Skácel.

Těžší než na podzim

Mužstvo se sejde k přípravě na druhou část sezony v úterý 3. ledna. Hráči začnou trénovat s vědomím, že na jaře je čeká bitva o postup do první ligy. Právě návrat mezi domácí fotbalovou elitu se podle Skácela stal zlínskou prioritou.

„Realizační tým a hráči musejí zodpovědně pracovat, abychom hráli o co nejvyšší patra. Nechceme si dovolit zůstat na průměrné pozici. Chceme se dostat co nejvýš a naším jednoznačným cílem je postup. Máme veškeré zázemí k tomu, abychom mohli hrát první ligu. Když se to tak po podzimu vyvinulo, tak to tak prostě musí být,“ prohlásil trenér.

Skácel očekává vypjaté boje. „Rozdíly nejsou velké, takže soutěž bude o sto procent těžší než na podzim. Šest týmů má na to, aby hrály o postup. Od sedmého místa se zase bude bojovat o záchranu,“ míní Skácel, jenž považuje výchozí pozici Zlína za dobrou. „Máme to ve vlastních rukou a všichni věříme, že se to povede. Musíme mít ambice jít nahoru a být lepší,“ zakončil Skácel.