Číňanky se oblékají podle první dámy

Čínský prezident Xi Jinping a jeho manželka Peng Liyuan vystupují z letadla na letišti Vnukovo u Moskvy

Čínský prezident Xi Jinping a jeho manželka Peng Liyuan vystupují z letadla na letišti Vnukovo u Moskvy

Po dlouhé době se na veřejnosti objevila čínská první dáma Peng Liyuan. S manželem, prezidentem Xi Jin Pingem navštívila Moskvu a vzbudila obrovský zájem. Internetové obchody dokonce začaly okamžitě nabízet kabáty a kabelky ve stylu první dámy

Bývalá populární zpěvačka a nyní první dáma Číny Peng Liyuan se stala středem zájmu. Na veřejnosti se téměř neobjevuje a tak každá její fotografie vzbudí v Číně doslova senzaci. Nyní, po zveřejnění záběrů z Ruska se na čínském internetu rozpoutalo šílenství.

Čínský prodejní server Taobao okamžitě první dámu využil k reklamě: Oblékejte se ve stylu první dámy a reportéři začali spekulovat o značce kabelky a bot. Peng je v Číně velmi známá jako zpěvačka, a řadu let byla pravděpodobně známější a a populárnější než její manžel.

Lidé, kteří s ní setkali o ní hovoří jako o velmi temperamentní a zábavné ženě. Kvůli funkci svého manžela se však musela stáhnout do ústraní a od roku 2008 se neukazuje na veřejnosti. Čínská komunistická strana totiž tvrdě pracuje, na utajení soukromí svých vůdců. Například za státní tajemství se považují data narození a jména jejich dětí. Například dcera prezidenstkého páru studuje pod falešným jménem Harvardskou univerzitu.

Proto je současná cesta prezidentského páru v Číně velmi sledovaná. Po Rusku přicestovala delegace do Tanzanie, následovat bude Jižní Afrika a Konžská republika. Čínská vláda se tak snaží zlepšit obraz Číny v zahraničí.