Co po nadílce? Vánoce zpestří Monty Pythoni nebo malí nosorožci

Ne každý chce strávit vánoční svátky u televize s mísou cukroví. Řada lidí využívá volno k nejrůznějším výletům. Na své návštěvníky čekají lyžařská střediska, ale i hrady nebo muzea.

Popelka, Mrazík, zábavné estrády, bramborový salát, řízek, vanilkové rohlíčky a tak pořád dokola. Případně stres z neumytého nádobí, špatného počasí nebo nicnedělání. Co takhle na chvíli vytáhnout paty z domu a zpestřit si svátky nějakým výletem?

Štědrý den

V Pardubicích je pěkně rušno i na Štědrý den. Město září, odevšad se ozývá zpěv, a jakmile odbije desátá hodina večerní, začnou ulicemi proudit davy lidí. Jedni jdou do kostela na půlnoční, jiní se raději zaposlouchají do Rybovy mše na schodech radnice na Pernštýnském náměstí.

Největší zástupy ale pravidelně míří k zámku, kde si každý může zdarma prohlédnout veškeré sbírky a výjimečně je otevřena i tamní hláska. Kdo se z ní chce podívat na město, musí překonat sto šedesát schodů. Romantický pohled nabízí ze svého ochozu také Zelená brána. I na její výstup se v noci stojí dlouhé fronty.

„Město má úžasnou atmosféru. Před pěti lety jsme tu trávili Vánoce u tety a celá rodina jsme si ho zamilovali. Od té doby sem jezdíme každý rok. Je to taková naše tradice. Po večeři rozbalíme dárky a místo na půlnoční jedeme do Pardubic na zámek,“ říká Milan Svoboda ze sousedního Hradce Králové.

O půlnoci pak ožívá také Východočeské divadlo. Z herců se pro tento večer stávají muzikanti. Vybalí hudební nástroje a z jeviště znějí koledy. Letošní Štědrovečerní zpívání se ponese v duchu zvonů.

„Součástí večera je vždy také finanční sbírka. Letos její výtěžek půjde na opravu schodů ve zvonici vedle kostela svatého Bartoloměje a na odlití nového zvonu,“ doplňuje mluvčí Východočeského divadla Radek Smetana.

Pardubice ale nejsou zdaleka jediným městem, kde se čtyřiadvacátého prosince zpívá. Se skupinou Věneband si od půl druhé odpoledne mohou lidé pobrukovat oblíbené vánoční písničky také třeba před muzeem v Litomyšli. Až do třech hodin si tam navíc každý může přijít pro betlémské světlo.

Pokud by někdo chtěl prožít opravdu netradiční štědrovečerní noc, měl by se vydat do Hradce Králové. V tamním Artkině Centrál se od deseti večer bude promítat. Na programu je Život Briana v originálním znění. Biblická fraška o nedobrovolném Mesiášovi je jedinečnou ukázkou šibeničního britského humoru. Je z ní znát, s jakou chutí a hravostí ho Monty Pythoni vytvářeli. Zábavné crazy dílko, zesměšňující organizované náboženství, označují mnozí kritici za vůbec nejlepší film dnes již legendárního sextetu. V roce 1979 ho natočil režisér Terry Jones.

Hudba, která pohladí

První a druhý svátek vánoční patří na řadě míst v kraji koncertům. Třeba na Malé scéně v Ústí nad Orlicí zahraje od sedmi večer východočeská skupina Skelet a organizátoři slibují nejen melodický rock, taneční muziku od šedesátých let až po současnost, swingové standardy i lidovky, ale také večer plný překvapení. Za klasikou se milovníci vážné hudby určitě vypraví do Městské hudební síně v Hradci Králové. Od tří a pěti odpoledne tam vystoupí houslista Jaroslav Svěcený a varhaník Václav Uhlíř. „Jde o tradiční vánočně laděný dvojkoncert našich předních interpretů, se kterými vystoupí jako host také Julie Svěcená,“ doplňuje Petr Švihlík z Hradecké kulturní a vzdělávací společnosti.

Hned tři kapely se sejdou 25. prosince od osmi večer v M-klubu ve Vysokém Mýtě. Na akci, která nese název Vánoční besídka pro pokročilé, se představí domácí Chlapi z práce s. r. o, Washington D. C. z Hrušové a 3045 Mám tě rád Maruško z Litomyšle.

O den později bude pódium klubové scény patřit Vánoční besídce pro mladé. Od osmi večer tam zahrají Koblížci a Mother’s Angels.

Církev bratrská zve všechny už jedenáctým rokem do vysokomýtského Šemberova divadla na benefiční vánoční koncert Ke slávě tvé, který se koná 26. prosince od pěti večer. S programem současných světových křesťanských písní vystoupí pop-rocková skupina Naam, vokální sbor a další hosté. Výtěžek koncertu bude věnován Domovu pokojného stáří Naděje Vysoké Mýto.

V pardubickém Domě hudby bude mít od pěti hodin varhanní koncert Václav Rabas. Tenhle skvostný nástroj se majestátně rozezní v tentýž den i ve vedlejší Chrudimi. Chrám Nanebevzetí Panny Marie zažije Vánoční koncerty sboru Salvátor. Od tří a od pěti tu společně se zpěváky vystoupí i Michal Hanuš. Na programu má být zejména vánoční hudba starého baroka.

Betlémy a kouzlo Vánoc

Jedinečná vánoční atmosféra dýchne na návštěvníky řady výstav. Ta ve skanzenu v Hlinsku s názvem Betlém vánoční, která se koná ve všech roubených chalupách, představuje lidové jesličky i unikátní mechanický betlém Rudolfa Frinty.

Betlémy vystavuje také Regionální muzeum ve Vysokém Mýtě nebo muzeum v Litomyšli. „Máme tu betlémy z nejrůznějších materiálů i různých velikostí. Největší na výstavě je historický českotřebovský betlém a současný litomyšlský keramický betlém Ireny Švecové. Každý z nich je dlouhý pět metrů. K prvopočátkům tradice zobrazování narození Ježíše se u nás návštěvníci mohou vrátit v jesličkách ve skutečné velikosti. S pomocí připravených kostýmů se mohou stát součástí živého betlému,“ říká Renata Kmošková z Regionálního muzea v Litomyšli.

Malá výstava plakátů litomyšlského tiskaře Josefa Dmycha z první třetiny dvacátého století zase všem připomene dobové zimní zábavy a veselice.

Kdo se mezi svátky vydá do města, měl by se určitě zastavit i na zdejším zámku. Díky nové výstavě Odkrývání dobře utajených houslí se mu totiž naskytne jedinečný pohled do soukromí populárního herce Miroslava Horníčka. „Přenesli jsme nábytek z jeho pracovny a obývacího pokoje do prostor kongresových sálů zámku. K vidění tu je i zlomek sbírky jeho koláží, divadelní rekvizity a fotografie,“ tvrdí kastelánka zámku Jana Sehnalová.

Jak vypadaly pokoje měšťanských rodin od začátku dvacátého století do sedmdesátých let, ukazuje pro změnu až do osmého ledna expozice v Regionálním muzeu v Chrudimi. Oslavu Vánoc, proměnu zvyků a obyčejů spjatých s tímto časem přibližuje i výstava v Centru Bohuslava Martinů v Poličce.

Typické zimní scenérie, vodníci, čerti a mnoho dalších pohádkových a humorných obrázků z pera známého malíře, kreslíře a spisovatele Josefa Lady okouzlí návštěvníky Městského muzea ve Skutči. Během svátků také budou probíhat speciální prohlídky na některých hradech a zámcích. Takovými jsou třeba hrad Kost nebo Kunětická hora.

Výlet do Afriky

Zebry, nosorožci nebo tygři dovádějící mezi nazdobenými vánočními stromky. Že to není možné? Kdo nevěří, ať si udělá výlet do Zoologické zahrady ve Dvoře Králové nad Labem. Svítící siluety zvířat pozvou všechny zvědavce k prohlídce pavilonů afrických zvířat a slavnostně osvícená Neumannova vila nabídne výstavu obrazů Pravěk očima Zdeňka Buriana.

„Letošní rok se nám narodila celá řada mláďat. Skotačení půlročních tygříků ussurijských nebo dovádění tříměsíčního nosorožce černého pobaví dospělé i děti. V expozici orangutanů se zase předvádí roční samička orangutana bornejského, nový přírůstek mají i hulmani jávští a v Pavilonu okapi chodí do expozice nejvzácnější mládě letošní roku, samička malé pralesní žirafy,“ zve k návštěvě královédvorské zoo její mluvčí Jana Myslivečková.

Navíc kolem vánočních svátků očekávají v zoo další přírůstky. „Krátce po přesunu na zimoviště nám zahnízdily čtyři druhy pelikánů. Kolem vánočních svátků by se mohla líhnout první ptáčata. O většinu z nich se budou starat rodiče na hnízdech, některá možná uvidí návštěvníci v odchovně mláďat pavilonu Ptačí svět,“ dodává Myslivečková. Zahrada je otevřena denně od devíti ráno do sedmi večer. Pouze na Štědrý den a na Silvestra je návštěvní doba zkrácena o tři hodiny.

V zajetí sportu

Zkrátka o Vánocích nepřijdou ani fandové sportu. Po roční přestávce zve pardubický klub všechny své příznivce na tradiční Vánoční hokejový den. Od deseti hodin mohou návštěvníci ČEZ Areny pozorovat ukázkový trénink A mužstva, prohlédnout si V. I. P. prostory klubu, kabiny týmu, zázemí pro novináře nebo si odnést podpisy svých hvězd. „Vše zakončí parádní diskotéka přímo na ledové ploše,“ dodává Jan Hrabal, redaktor www.hcpce.cz .

Ve středu 28. prosince navíc čeká hokejisty poslední extraligový zápas před domácím publikem v tomto roce. Od šesti večer se utkají s týmem Mladé Boleslavi.

O dva dny později se ledová plocha v hale promění v palubovku, aby tu od pěti večer mohli nastoupit v Mattoni NBL basketbalisté BK JIP Pardubice proti týmu BK Prostějov.

Příznivci královské hry všech věkových kategorií mají sraz v Litomyšli. Od 26. prosince do 1. ledna město hostí už třináctý ročník tradičního mezinárodního šachového turnaje České šachové vánoce 2011.

Na milovníky zasněžených kopců zase čeká velká lyžařská show ve Špindlerově Mlýně.

30. prosince se do ski areálu ve Svatém Petru sjedou špičkoví sportovci, celebrity i fandové lyžování. Čekat na ně bude odpoledne s bohatým hudebním programem, různými soutěžemi a závody osobností v paralelním slalomu, běžeckých sprintech nebo jízdy demotýmů.

Nudy mezi svátky se tak nikdo rozhodně bát nemusí.

KAM VYRAZIT NA ŠTĚDRÝ DEN

Východočeské muzeum Pardubice

* www.vcm.cz

* 24. 12. Muzejní noc (22.00-01.00), prohlídka muzea zdarma. Tradičně bude přístupná i hláska

Východočeské divadlo Pardubice

* www.vcd.cz

* 24. 12. Štědrovečerní zpívání v divadle (24.00), každoroční pořad plný písniček

Zelená Brána

* Zelenobranská ulice, Pardubice
* 24. 12. Vyhlídka na Pardubice a jejich okolí (10.00-15.00 a 21.00-01.00)

Pražská věž

* Vysoké Mýto
* 24. 12. Štědrý den z věže (15.00-16.00), výstup na mimořádně otevřenou věž a vyhlídka na město

Regionální muzeum

* www.vcm.cz, Jiráskova 9, Litomyšl
* 24. 12. Štědrovečerní koledování s Věnebandem (13.30), zpívání na schodech před hlavní budovou muzea se skupinou Věneband z Litomyšle
* 24. 12. Betlémské světlo (13.30-15.00), možnost připálit si svíčku plamenem z Betléma

Regionální muzeum

* Široká 86, Chrudim
* 24. 12. Všechny expozice a výstava Vánoce (13.0017.00)

Baraka bar

* www.barakabar.cz, Masarykovo náměstí 900, hotel Bohemia, Chrudim
* 24. 12. Půlnoční disko mše DJ Seven (22.30)

Artkino CentráL

* www.kinocentral.cz, Karla IV. 774, Hradec Králové
* 24.12. Život Briana (22.00), komediální snímek Monty Pythonů o novodobém Mesiášovi sedm tipů na netradiční silvestr

Zámek Choltice

* Bohaté zámecké menu, živá kapela se spoustou muziky, taneční party, velký ohňostroj na nádvoří, česnečka a punč na zahřátí pro všechny příchozí.
* www.zamekcholtice.cz

Ski areál Dolní Morava

* Silvestrovská Open Party na sjezdovce s nočním sáňkováním, výjezdem lanovkou, osvětlenou bobovou dráhou, venkovním barem, DJ muzikou a také ohňostrojem.
* www.dolnimorava.cz

Zoo Dvůr Králové

* Oslava konce roku v exotickém prostředí. Neomezená prohlídka slavnostně osvětlené zoo a netradiční přípitek v některém z pavilonů.
* www.hotelsafri.cz

Vinný sklep Němčičky

* Neobyčejný silvestrovský večer ve Slováckém sklepě v duchu místního folkloru a tradic spojených s výborným vínem a tamními specialitami.
* www.slovackysklep.cz

Praha

* Nejlepší čeští DJové, desetihodinový taneční maraton. Největší silvestrovská party New Year's Eve Prague 2012 proběhne v Průmyslovém paláci na pražském Výstavišti.
* www.nye2112.cz

Bratislava

* Silvestrovská plavba katamaránem po Dunaji z vídeňského Schwedenplatzu až do Bratislavy s jídlem, pitím a živou hudbou.
* www.twincityliner.com