Colliers: Prodeje a zpětné pronájmy nemovitostí čeká oživení

Prodeje a zpětné pronájmy nemovitostí dosahují od roku 2007 deset procent všech investičních transakcí. Tyto transakce však představují v regionu střední a východní Evropy historicky pouze 4,5 procenta z celkového objemu investic. Uvádí to nejnovější průzkum poradenské společnosti Colliers International.

Analýza nezávislých investičních transakcí uskutečněných po celé Evropě od roku 2007 provedená Colliers navíc ukazuje, že podíl prodejů a zpětných pronájmů nemovitostí na celkovém objemu transakcí během vrcholu finanční krize od konce roku 2007 do konce roku 2009 vzrostl, a to na 13 % oproti průměrným 10 % v daném období.

„Současné podmínky na trhu, jako je omezené poskytování úvěrů, utlumený ekonomický růst a dluhová opatření, poskytují dobrý základ pro nárůst investičních transakcí typu prodej a zpětný pronájem. Pokud současné podmínky na trhu vydrží, a my očekáváme, že ano, může to být zdrojem pro získání kapitálu a nárůst investiční aktivity v krátkodobém a střednědobém horizontu,“ říká regionální ředitel pro průzkum trhu Colliers Damian Harrington. „Prodeje a zpětné pronájmy nemusí být nutně spojeny jen s hlavními odvětvími komerčních nemovitostí. Naše analýza prodejů a zpětných pronájmů uskutečněných v minulosti ukazuje, že se týkají mnoha různých odvětví. Je to sám o sobě relativně likvidní subsektor, na kterém jsou aktivní významní hráči,“ dodává.

Zpráva zdůrazňuje, že se změnami v dlouho zastávaném názoru, že „nemovitosti by měly zůstat v korporátních rukách jako kulturní norma“, by se prodeje a zpětné pronájmy mohly stát důležitým zdrojem investičních transakcí v dlouhodobém horizontu. To je podpořeno skutečností, že nemovitosti vlastněné korporátními subjekty dosahují odhadem 83 % z celkového trhu komerčních nemovitostí.

„Provozní stránku byznysu může pozitivně ovlivnit to, jak jsou nemovitosti oceněny a jak je zajištěn a strukturován kapitál. To, jak se prodej a zpětný pronájem posuzuje z právního, daňového, účetního a finančního hlediska může zase vytvořit značné komplikace a různé výstupy. Z tohoto důvodu by mělo jakékoli transakci předcházet profesionální poradenství,“ dodává Pinnell.