ČSÚ: Růst nabídkových cen bytů táhla minulé čtvrtletí opět Praha

Nabídkové ceny tuzemských bytů v letošním druhém čtvrtletí ve srovnání s předchozím obdobím vzrostly o 1,7 procenta. Podobně jako na začátku roku táhla růst hlavně Praha, mimo hlavní město ceny dále klesaly. Čísla zveřejnil Český statistický úřad.

„S největší pravděpodobností za tím stojí doprodej starších projektů vyšší cenové úrovně, svou roli zřejmě nadále hraje i zvýšení daně z přidané hodnoty. Podle mého názoru nepůjde o nový trend, situace na trhu tomu bohužel nenahrává, jak ostatně dokládá situace v regionech,“ řekl analytik realitní poradenské společnosti Jones Lang LaSalle Ondřej Novotný.

V metropoli se ceny bydlení v prodejních nabídkách od dubna do konce června zvýšily o 4,5 procenta. To je nejvyšší růst od třetího čtvrtletí 2008. Mimo Prahu naopak nabídkové ceny bytů pokračovaly v poklesu, a to o 0,8 procenta. Mezi nabídkovými a konečnými tržními cenami je ale zpravidla rozdíl. „Reálná prodejní cena bude nižší. Vyšší ceníková cena na začátku umožňuje developerům lépe pracovat se slevami,“ uvedl Petr Novotný z realitního týmu advokátní kanceláře Vilímková, Dudák & Partners.