Čtvrtfinálové drama se stopkou

Královéhradečtí hokejisté nestačili na Jihlavu. Dukle podlehli 3:4 na zápasy a prvoligová sezona pro ně skončila.

Páté místo v základní části, páté místo v celkovém hodnocení. Shodná je bilance hokejistů HC VCES Hradec Králové. Konečnou pro ně bylo čtvrtfinále první hokejové ligy. V něm se střetli s Jihlavou, které nakonec po dramatickém boji podlehli těsně 3:4 na zápasy.

Po vyřazení zavládlo v hradeckém táboře zklamání. „Je to škoda. V celé sérii jsme byli mírně lepší, až na ten poslední zápas. Ten se nám vůbec nepovedl. Moc jsme chtěli vyhrát, ale asi jsme byli příliš motivovaní a nepovedlo se to,“ říká jeden z královéhradeckých trenérů Jiří Slabý. Dukla nakonec před domácím publikem sedmý duel zvládla a vyhrála 3:0.

Zatímco dvanáctinásobný mistr z Vysočiny nyní svádí souboje v semifinálové sérii s Ústím, Hradci sezona skončila. Konečné páté místo rozhodně není zklamáním. „Bylo to jako na houpačce. V první čtvrtině se nám dařilo a jednu chvíli jsme byli dokonce na prvním místě, ale ve druhé čtvrtině jsme tolik bodů nezískávali a propadli se,“ uvádí Slabý.

Loňský tým se rozpadl

Důvod? Ten nebyl v poklesu formy. „Měli jsme takový los, že ve druhé čtvrtině jsme hráli s favorizovanými týmy doma a s těmi slabšími zase venku, takže jsme logicky nezískávali tolik bodů. Venku je těžké porazit každého a týmy jako Ústí nebo Chomutov jsou tak silné, že i v domácím prostředí se o body obírají těžko. Ve třetí a čtvrté čtvrtině se to víceméně opakovalo,“ podotýká Slabý.

Tým se v Hradci skládal za pochodu. Po loňské sezoně se rozpadla kostra mužstva a trenéři se prakticky celý letošní ročník snažili dát ji znova dohromady. „To se úplně nepovedlo. Přišlo hodně nových hráčů, a i když jsme o nich samozřejmě měli nějaké informace, nevěděli jsme o nich všechno. Třeba o jejich povahových vlastnostech. Jak se chovají, když jsou pod tlakem, a jak dokážou řešit určité situace. Na druhou stranu nám to mnohé ukázalo, takže z toho můžeme těžit v další sezoně,“ říká Slabý.

Naznačuje tak, že by v týmu mohlo dojít k dalším změnám. „Čtyři až pět nových jmen by kádr určitě potřeboval. Ale to nezáleží jenom na mně,“ usmívá se jeden z hradeckých koučů. Přesto mělo mužstvo i silné stránky. „Byla v něm vůle po vítězství, některé domácí zápasy proti ambiciózním týmům jsme zvládli na výbornou. Na druhou stranu nás zase jindy srážely individuální chyby,“ přiznává Slabý.

Nejproduktivnějším hráčem Hradce byl Michal Tvrdík. Posila z Plzně nasbírala v základní části šestačtyřicet bodů za osmnáct branek a osmadvacet asistencí.

Budou hojit šrámy

„Michal je velký tahoun a celou sezonu to potvrzoval. Určitě patřil k našim nejlepším hráčům, stejně jako Patrik Moskal. Ten odehrál asi nejlepší sezonu za dobu, co je v Hradci,“ chválí Slabý nejlepšího střelce mužstva. Moskal se trefil dvaadvacetkrát.

Jasnou jedničkou mezi třemi tyčemi byl Jakub Čech. Odchytal většinu zápasů a další gólmany pouštěl na led jen sporadicky. „Po trochu slabším začátku se chytil a ukázal, že může být oporou. V mnoha zápasech nás podržel,“ podotýká Slabý.

Do pondělka měli hradečtí hokejisté volno, pak už je čekala regenerace. „V sezoně utržil skoro každý nějaké šrámy, jednu dobu jsme měli dokonce třináct hráčů zraněných. Teď je důležité, aby se z toho každý dostal a byl před další sezonou fit,“ uvádí Slabý.

Začátek přípravy zatím v Hradci neurčili. „Nejdřív se musí rozhodnout, jestli u toho vůbec budeme. Rád bych, ale třeba bude mít někdo jiný názor,“ upozorňuje Slabý na fakt, že ani trenéři nemají své místo na lavičce jisté.