Cuche v Kitzbühelu popáté vyhrál

Didier Cuche

Didier Cuche Zdroj: reuters

Nejprve prožil zklamání, protože se mu ve Wengenu opět nepodařilo vyhrát nejdelší sjezd ve světovém poháru. O pět dní později oznámil, že po sezoně ukončí svou dlouhou a bohatou kariéru. A o další dva dny později popáté vyhrál sjezd v Kitzbühelu na nejtěžší trati na světě. Překonal tak legendárního Franze Klammera s jeho čtyřmi triumfy. Nový rekordman se jmenuje Didier Cuche.

Švýcarský závodník vyhrál ve 37 letech slavný závod potřetí v řadě. Je nejstarším vítězem nejen závodu v Kitzbühelu, ale sjezdu vůbec. V této disciplíně ve světovém poháru nikdy nevyhrál nikdo starší, než je Cuche. Přestože kvůli nepřízni počasí museli organizátoři trať výrazně zkrátit, a to celkem o 40 vteřin, nemohlo to nic změnit na radosti vítěze.

„Věděl jsem, že to bude moje poslední jízda tady v Kitzbühelu,“ citovala švýcarského lyžaře ČTK. „Přesto jsem zůstal v klidu a dokázal předvést svůj nejlepší výkon. Navzdory špatnému počasí nemohl ten víkend být krásnější,“ dodal Cuche. Za vítězství si odnesl odměnu 70 tisíc eur (1,8 milionu korun). Jeho triumfální jízdu sledoval i bývalý rekordman Franz Klammer. „On je teď císařem Kitzbühelu, s tím můžu krásně žít,“ prohlásil.

Cuche je nejlepším sjezdařem posledních pěti let. Za tu dobu získal čtyřikrát malý křišťálový globus za celkové vítězství ve své hlavní disciplíně. Ve sbírce má i křišťálové globy za superobří a obří slalom.

Přestože i ve svém věku patří k nejlepším, rozhodl se ukončit kariéru. A nic na tom nezmění ani jeho sobotní triumf. „Takové rozhodnutí se nezrodí přes noc, přemýšlel jsem o tom dlouho,“ vysvětloval svůj krok. „Stále se cítím ve skvělé formě, ještě můžu bojovat v této sezoně o vítězství. A přesně to je situace, v níž jsem si přál odejít ze scény,“ dodal.