Cyklisté otevřou sezonu jízdou po středním Pootaví

Na kole po památkách středního Pootaví, to je téma zahájení letošní cyklistické sezony v jižních Čechách. Akce začne v sobotu 28. dubna v deset hodin na strakonickém hradě a bude nejen velkým srazem cyklistů, ale i příležitostí projít se pěšky nebo si užít rozmanitý kulturní program.

Milovníci cyklistiky takto otvírají sezonu každý rok v jiné části kraje.

„Tentokrát jsme vybrali Strakonicko, protože tudy vede Otavská linie, která patří k našim páteřním,“ upřesnil ředitel pořádající Nadace Jihočeské cyklostezky Vladimír Votřel.

Upozornil, že zájemci se mohou zdarma svézt do Strakonic i se svými koly, a to z Tábora a Českých Budějovic i zpět. Je však nutné si místa předem rezervovat. Kontakty najdou zájemci na internetových stránkách nadace.

Cyklisté budou mít na výběr tři trasy - zelenou o délce dvanáct kilometrů, červenou měřící více než osmatřicet kilometrů a nejdelší modrou dlouhou třiapadesát kilometrů. Hlavním cílem cyklistického výletu bude středověký vodní mlýn Hoslovice, kde bude ten den otevřené nové informační centrum a expozice Ze života šumavského Podlesí.

Vyznavači nordic walkingu se mohou vydat na výlet po jedenáct kilometrů dlouhé Naučné stezce Švandy dudáka. Start je v deset hodin.

Odpoledne začne zábava. V jednu hodinu v poledne se v Muzeu středního Pootaví koná vernisáž výstavy Zbraně a militaria, děti vyrazí na Pochod kapra Jakuba. Hlavním tahákem může být program pro děti nazvaný Na Divokém západě, vystoupení bublináře a koncert skupiny Rangers.

Nebude chybět ani lezecká stěna a historický kolotoč. Děti se mohou těšit také na tvůrčí dílny, malování na obličej, můžou si nechat uplést rasta copánek a dát si nealkoholický koktejl ve speciálním baru.

Přístupné budou kromě muzea i výstavní sály na strakonickém hradě. Lidé dostanou poslední šanci vidět obrázky Ivy Hüttnerové v Maltézském sále a v Zámecké galerii výstavu děl Karla Kupky.