Další odvolání proti výstavbě na Pankráci

Stavební úřad Prahy 4 obdržel čtyři odvolání proti územnímu rozhodnutí na umístění výškových budov na Pankráci.

Ty tam chce postavit společnost ECM a již od samotného zveřejnění svých investičních plánů čelí protestům zejména občanských sdružení. Na pankrácké pláni by měla vyrůst budova s luxusními byty a hotel.

Dalším důvodem pro odvolání podle něj bylo, že ve všech řízeních byly zamítnuty veškeré připomínky, které měla občanská sdružení i lidé.

Magistrát by měl o odvolání rozhodnout zřejmě začátkem září. Kritikům výstavby vadí také to, že budovy přivedou do oblasti další dopravu, naruší historické panorama města a nenabízejí zázemí pro běžné obyvatele sídlišť na Pankráci. Podle mluvčí ECM Zuzany Doležalové odvolání zatím nijak nenarušují harmonogramy přípravy stavby. Kvůli chystané výstavbě výškových budov na Pankráci vyjádřilo před rokem „vážné znepokojení“ UNESCO.

Krátce potom ministerstvo kultury uzavřelo správní řízení ohledně mrakodrapů a potvrdilo rozhodnutí magistrátu, který budovy povolil.

Pankrácká pláň je v ochranném pásmu památkové rezervace. Vyškrtnutí Prahy ze Seznamu světového kulturního dědictví lidstva UNESCO ale zřejmě aktuálně nehrozí.

Pankrác je nyní oblíbeným místem developerů. Momentálně se tady budují Arkády Pankrác, akciová společnost Pankrác se zde chystá postavit administrativní centrum. Tato společnost je ale zatím se svým projektem v poměrně raném stadiu příprav.